Station Ibbenbüren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ibbenbüren
Spoorwegstation in Duitsland
Stationsgebouw gebouwd in de jaren '70 (2007)
Algemeen
DS100-code HI
Stationscode 2961
Categorie 4
Type Bf
Vervoerder(s) Westfalenbahn
Geschiedenis
Geopend in 28 juni 1856
Goederenvervoer gestaakt 2 januari 2002
Stationsbouw
Perrons in gebruik 2
Perronsporen 3
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) DB 2992 Löhne - Rheine
DB 9165 Ibbenbüren - Lengerich
Ligging
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Plaats Ibbenbüren
Adres Wilhelmstraße 11
Coördinaten 52° 17′ NB, 7° 43′ OL
Station Ibbenbüren (Duitsland)
Station Ibbenbüren
Deutsche Bahn - S-Bahn - U-Bahn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Ibbenbüren is een spoorwegstation in de Duitse plaats Ibbenbüren. Het station werd op 28 juni 1856 geopend. Het station ligt aan de spoorlijn Löhne - Rheine en de spoorlijn Ibbenbüren - Lengerich. Door zijn ligging was het station in het verleden een belangrijk goederenoverslagpunt.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt op steenworp afstand ten noordoosten van de binnenstad van Ibbenbüren. Direct ten noorden ligt de aansluiting naar de oude Nike-energiecentrale Ibbenbüren, in gebruik als een onderstation van RWE.

Naast station Ibbenbüren zijn er twee andere stations in de stad, namelijk Esch en Laggenbeck. Kort ten oosten van de aansluiting van de spoorlijn naar Lengerich bevindt zich aan die lijn uitsluitend voor stoomlocomotieven van de toeristische Teuto-Bahn het station Aasee. Voor het station ligt een busstation met verbindingen naar diverse plaatsen in de omgeving.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige stationsgebouw is een bouwwerk van beton uit de jaren '70. Het oude stationsgebouw uit 1856 moest voor de bouw van de stad wijken, het had veel weg van het huidige stationsgebouw van Lingen. Door de nieuwbouw was het mogelijk om een tunnel onder de sporen aan te leggen.

Sporen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Ibbenbüren heeft drie perronsporen. Spoor 1 voor de richting Osnabrück en spoor 2 voor de richting Rheine. Spoor 3 werd vanaf 1964 door de Teutoburger Wald-Eisenbahn bediend, toen zij hun eigen station Ibbenbüren Ost sloten. De sporen zijn niet te bereiken met een lift of andere hulpmiddelen. Spoor 1 kan wel bereikt worden omdat deze direct aan de straat ligt.

Goederenoverslag[bewerken | brontekst bewerken]

Het goederenstation werd op 2 januari 2002 gesloten. De goederentreinen van de Teutoburger Wald-Eisenbahn rijden tegenwoordig door. In het verleden lag er ook een smalspoorlijn die de kolencentralen van Ibbenbüren bevoorraadde met talrijke overslagpunten. Het kolenvervoer stopte met het ingebruikname van de mijnspoorlijn tussen de in 2018 stilgelegde steenkoolmijn Ibbenbüren en station Esch. Na de stillegging van de Nike-energiecentrale daalde het goederenvervoer verder. In de jaren 2006-2007 werden de sporen afgebroken.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries doen station Ibbenbüren aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 60 Regional-Express (Westfalenbahn) RheineIbbenbürenOsnabrück HbfBünde (Westf)Löhne (Westf)Bad OeynhausenMinden (Westf)Hannover HbfLehrteBraunschweig Hbf Ems-Leine-Express
1x per twee uur
20350 RB 61 Stoptrein/Regionalbahn (Keolis) HengeloBad BentheimRheineIbbenbürenOsnabrück HbfBünde(Westf)Bielefeld Hbf Wiehengebirgsbahn
Station Ibbenbüren voor 1900
Zie de categorie Bahnhof Ibbenbüren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.