Straelseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Straelseweg
Het Metropole-complex aan het begin van de weg
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Sint-Martinusstraat/Noord-Binnensingel/Mercatorstraat
Eind A67
Lengte 2,5 km
Algemene informatie
Genoemd naar Straelen
Bestrating asfalt
Openbaar vervoer bus

De Straelseweg is een doorgaande weg in de Nederlandse stad Venlo.

Naamsherkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De straat dankt haar naam aan het - tegenwoordig - Duitse plaatsje Straelen. De weg heette aanvankelijk Weg naar Straelen, maar veranderde in de 19e of 20e eeuw van naam.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt vanaf de kruising met de straten Sint-Martinusstraat/Noord-Binnensingel/Mercatorstraat door tot in 't Ven, waar het (tegenwoordig) tegen de A67 doodloopt. De totale lengte bedraagt circa 2,5 km.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer de weg precies is aangelegd, wordt niet uit de bronnen duidelijk. Volgens Hermans is het wel een van de oudere wegen rondom Venlo. Oorspronkelijk liep de weg helemaal tot aan de huidige kreis Straelen, waar het de Venloërweg heet(te). Wel moet de weg al hebben bestaan toen Venlo stadsrechten kreeg, want Straelen was (naast Geldern natuurlijk) een van de plaatsen in de regio waar veel handel mee werd gedreven, aangezien de plaats geen directe verbinding met de Maas had. Een goede verbinding met die plaats was dus van levensbelang. Venlo ontpopte zich al heel snel tot een belangrijke handelsplaats voor het hertogdom Gelre. Hoewel Roermond de hoofdstad was van het Overkwartier van Gelre, gold Venlo als de belangrijkste handelsplaats.

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin Venlo veelvuldig werd gebombardeerd, werd de oorspronkelijk Oostsingel geheten weg aan oostzijde van de stad veranderd in de Weselseweg. Deze weg, die begint bij het Koninginneplein, werd doorgetrokken tot aan de grens met Duitsland, waarbij het stuk Straelseweg vanaf de A67 tot aan de grens van naam veranderde in Weselseweg. Meteen aan Duitse zijde heet de weg tegenwoordig Dammerbrucherweg. Daarmee is de directe verbinding tussen Venlo en Straelen in naam verdwenen.

Wie echter vanuit Straelen over deze B58 richting Venlo rijdt, zag tot circa 2010 als eerste de kerktoren van de Venlose Sint-Martinusbasiliek in de verte, waarbij de kerktoren pal op de weg leek te staan. De (volgens sommigen) 90 meter hoge stadstoren moet tot de afbraak echter nog eerder te zien zijn geweest. Tegenwoordig ziet men echter als eerste de Romertoren direct rechts naast deze Martinustoren.

Maas-Buurtspoorlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Loc van de RTM, die voorheen over de Maas-Buurtspoorlijn reed

Over het eerste gedeelte van de weg, vanuit de Goltziusstraat via de Sint-Martinusstraat, liep het spoor van de Maas-Buurtspoorlijn. Dit spoor lag aan de westzijde van de weg. Voor de Heilig Hartkerk langs boog het spoor richting Velden.[1][2] Het grootste gedeelte van het traject wordt tegenwoordig verzorgd door buslijn 83.

Belangrijke gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Metropole[bewerken | brontekst bewerken]

Metropole, gezien richting binnenstad

Metropole is een gebouw in Art-Nouveau-stijl, en omvat een complex van een zestal panden, waarvan 5 rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument. Eén van de panden bevindt zich om de hoek aan de Noord-Binnensingel. Het complex werd gebouwd tussen 1901 en 1903. Het complex dankt haar naam aan het café Metropole, dat in 1912 in het hoekpand werd geopend.[3]

Melkfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen de Helbeek en de Straelseweg heeft van 1925 tot 1983 de melkfabriek Sint-MartinusSint-Jozef gelegen, die aan Campina leverde.[4][5] Nadat deze fabriek was afgebroken, werd dit gedeelte van de Helbeek pas aangelegd. Daarbij werd de straat ook middels een bocht aan het einde verbonden met de Straelseweg.

Kunstkring Kyra[bewerken | brontekst bewerken]

Ook heeft tussen de Helbeek en de Straelseweg aan westzijde, een stukje terug richting de stad, tot na eeuwwisseling de Kunstkring Kyra gelegen. Toen in 2005 het Kunstencentrum Venlo en Omstreken naar het Goltziusgebouw verhuisde, kwam de locatie aan de Helbeek te vervallen.[6] Daarna werd het pand omgebouwd tot appartementencomplex.

De voormalige Heilig Hartkerk

Heilig Hartkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke ontwerp van de Heilig Hartkerk door Jules Kayser. De losstaande klokkentoren werd nooit gebouwd

De Heilig Hartkerk (officieel: rooms-katholieke kerk Heilig Hart van Jezus) werd, howel nog niet geheel gereed, in 1922 ingewijd. De kerk heeft dienst gedaan tot kort na de eeuwwisseling, toen zij uit de eredienst werd onttrokken. Het door Jules Kayser ontworpen gebouw geniet een rijksmonumentale status vanwege een aantal objecten in het interieur. Wat er echter met dat interieur is gebeurd is in 2023 nog niet bekend.

Aangezien de woningen bij de kerk lagen/liggen aan de Veldenseweg, wordt de kerk niet daadwerkelijk aan de Straelseweg gesitueerd. Vlak vóór de kerk ligt een rotonde, waar de straat aan rechterzijde wordt voortgezet. Na circa 100 meter doorkruist de weg de N271 en zet zich voort in 't Ven.

Tuincentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Meteen na de N271 bevindt zich aan oostzijde een groot tuincentrum, met sinds de eeuwwisseling, inpandig, een winkel in paardenbenodigdheden.

Ballorig (voormalige rijwielfabriek)[bewerken | brontekst bewerken]

Schuin tegenover het tuincentrum heeft aanvankelijk de rijwielfabriek Cyrus gelegen, met een showroom aan het begin van de Straelseweg op de hoek met de Herungerstraat (destijds nog Herungerweg geheten).[7][8] Nadat de fietsenfabriek verhuisde, kwam er in 1968 een drukkerij in het pand.[9][10] Nadat het pand lange tijd heeft leeggestaan is in de jaren 10 van deze eeuw de indoor-speeltuin Ballorig in het pand gekomen.

Klooster Nazareth in 2011

Klooster Nazareth[bewerken | brontekst bewerken]

Weer een stukje verder, aan westzijde van de weg, bevindt zich het Rijksmonumentale Klooster Nazareth, ontworpen door Henri Seelen en in 1939 aangepast door Jules Kayser.[11] De Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid bleven tot in de jaren 80 in het gebouw, daarna werd het verbouwd tot appartementencomplex.

gemeenschapshuis[bewerken | brontekst bewerken]

Weer een stukje verder, aan oostzijde van de weg, ligt een gemeenschapshuis (de Bantuin) inclusief een moderne kerkgemeenschap (Sint-Michaëlkerk).[12][13][14] De zaal van deze moderne kerk wordt tevens gebruikt als zaal voor lezingen. Schuin tegenover het gemeenschapshuis heeft tot ongeveer de jaren 10 van deze eeuw een feestzaal gelegen.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de weg liggen twee (of vijf, afhankelijk van de telling) rijksmonumenten, te weten:

Daarnaast ligt er aan de weg één gemeentelijk monument:

Object Bouwjaar Architect Locatie Plaats Coördinaten Nr. Afbeelding 
Woonhuis/Bedrijfspand begin 20e eeuw Pierre Rassaerts/J. Jentjens Straelseweg 5-5a Venlo   0983/252
Woonhuis/Bedrijfspand
Woonhuis/Bedrijfspand