Taza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de gelijknamige provincie, zie Taza (provincie).
Taza
تازة
ⵜⴰⵣⴰ
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Taza (Marokko)
Taza
Situering
Regio Taza
Coördinaten 34° 13′ NB, 4° 1′ WL
Algemeen
Inwoners
(2014)
148.456
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Taza (Berbers: ⵜⴰⵣⴰ, Arabisch: تازة) is een stad in het noordoosten van Marokko in de Taza-corridor, een bergpas waar het Rifgebergte- en Midden-Atlasgebergte samenkomen. Taza is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telde in 2014 zo'n honderdvijftigduizend inwoners.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de stad komt van het Tamazight "Tizi", wat "De pas" betekent, verwijzend naar de ligging tussen de twee gebergtes.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De stad wordt bevolkt door voornamelijk Arabieren en verschillende Berberse stammen. De voornaamste zijn de Ghiata, Branes en Igzenayen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving Taza werd vanaf het einde van de zevende eeuw bevolkt door Miknasa stammen. Die vestigingen kregen de naam 'Miknasat al-Taza', om het te onderscheiden van een andere Miknasa nederzetting in de regio (het huidige Meknes). Het woord Taza komt van het Berberse 'Tizi', wat zoiets betekent als 'doorgang' of 'nauwte', een verwijzing naar de nabijgelegen Tazakloof. In 1074 werd Taza veroverd door de Almoraviden, in 1132 door de Almohaden en in 1248 door de Meriniden. Onder de Almohaden maakte de stad een sterke ontwikkeling door: zij legden er muren aan, bouwden een kasteel en een moskee (de oudste nog bestaande moskee in Taza). De Almohaden worden meestal beschouwd als de stichters van de stad. De Tazakloof bleek een te grote barrière te zijn voor de Turken, die vanuit Algerije Marokko wilden veroveren. Taza heeft vele oude verdedigingswerken en moskeeën. Er is ook een Madrasa, oftewel Koranschool uit de 14e eeuw.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Taza van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.