Tex en Terry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tex en Terry
Stripreeks Suske en Wiske
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Marc Verhaegen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tex en Terry is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het scenario is geschreven door Paul Geerts en de tekeningen zijn gemaakt door Marc Verhaegen. Het verhaal is gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 30 december 1996 tot en met 21 april 1997. De eerste albumuitgave verscheen op 3 december 1997.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen een rol:

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De vrienden zijn een paar dagen op vakantie in Brugge en gaan naar het Boudewijnpark om de twee nieuwe dolfijnen in het dolfinarium te bekijken. Wiske laat Schanulleke in het water vallen en het popje wordt door een dolfijn gepakt. De vrienden horen van Tolpe dat de twee nieuwe dolfijnen, Tex en Terry, ziek zijn. Niemand weet waarom, tante Sidonia wil terug naar huis en Schanulleke wordt achtergelaten. Suske en Wiske gaan ’s nachts terug om Schanulleke te halen, maar ze zien dat een andere dolfijn ook iets heeft ingeslikt. De kinderen zien hoe twee mannen het voorwerp pakken en horen dat het om vier kilo zuivere heroïne gaat. Als de mannen de andere dolfijn willen neerschieten komen de kinderen tussenbeide en de mannen gaan ervandoor, maar de dolfijn is al geraakt. Tante Sidonia en Lambik merken dat de kinderen verdwenen zijn en Lambik gaat naar het dolfinarium. Suske haalt het andere pakket met heroïne uit het water en de vrienden brengen de gewonde dolfijn naar professor Barabas. Tante Sidonia hoort wat er is gebeurd en ze rijdt met Tolpe naar de professor. In het laboratorium spuugt de zieke dolfijn de container ook uit en ook in dit pakketje zit heroïne.

Professor Barabas heeft een apparaat waarmee hij met dolfijnen kan communiceren, een soort klankentapper, en de dolfijn vertelt dat hij uit de Middellandse Zee komt (vlak bij het eiland Kufonésion, ten zuidoosten van Kreta). Tante Sidonia en Tolpe merken dat ze gevolgd worden en vlak bij Zeverbeke wordt tante Sidonia neergeschoten. Jerom haalt haar op en brengt haar ook naar professor Barabas, waar ze samen met de dolfijn wordt verzorgd. De boeven brengen een bom naar het laboratorium en deze ontploft, gelukkig zijn de vrienden niet gewond. De vrienden besluiten met Tex en Terry naar de Middellandse Zee te gaan en professor Barabas geeft hun de IJslandsuite mee. De vrienden reizen met de gyronef en merken dat ze door een Falcon worden gevolgd. Jerom kan het vliegtuig afschudden, maar de gyronef is geraakt en de benzinetank is leeg. De vrienden komen aan op een eilandje en brengen de IJslandsuite in zee, waar ze overblijfselen zien van een oude Griekse beschaving en een duikboot in de vorm van een zwarte haai.

Er volgt een gevecht op de zeebodem. Lambik en Jerom kunnen de mannen afslaan, ze vinden dolfijnen in netten en bevrijden de dieren. In een oud gezonken vrachtschip vinden Lambik en Jerom nog meer gevangen dolfijnen en ze bevrijden deze dieren ook, maar worden dan gevangen door de drugsbende. Suske en Wiske gaan met de IJslandsuite verder, zien kapotte netten en gaan naar het schip Nandi-Varanasi. De kinderen krijgen iets te drinken en worden aan boord van een miniduikbootje gebracht. Dan blijkt de kapitein van het schip ook bij de drugsbende te horen en de kinderen worden aan boord van het gezonken vrachtschip gebracht.

De dolfijnen roepen de hulp in van Sharky en deze witte haai stemt toe. Jerom is geraakt door een harpoen met slaapmiddel en de kamer van de vrienden wordt met water gevuld. Door wat peper wordt Jerom weer wakker en hij kan de vrienden uit de kamer bevrijden. Met hulp van de dolfijnen en de haai kunnen de vrienden de drugsbende verslaan, Suske en Wiske gaan met Tex en Terry naar de IJslandsuite en waarschuwen de politie. De bende wordt ingerekend en de vrienden worden ontvangen op Kreta en genieten van een korte vakantie. Tex en Terry besluiten met hen mee terug te gaan om weer op te treden in het dolfinarium.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 146 30 december 1996 - 21 april 1997 Volle maan De mompelende mummie
Suske en Wiske 22 28 mei 1997 - 13 augustus 1997 Prachtige Pjotr De mompelende mummie
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 254 3 december 1997 Prachtige Pjotr De mompelende mummie
Luxe reeks 28 3 december 1997 Prachtige Pjotr De mompelende mummie
Suske en Wiske Collectie 49 1998
Familiestripboek 16 20 juni 2001

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]