The Human Stain (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Human Stain
Regie Robert Benton
Producent Gary Lucchesi
Tom Rosenberg
Scott Steindorff
Scenario Nicholas Meyer
Philip Roth (roman)
Hoofdrollen Anthony Hopkins
Nicole Kidman
Ed Harris
Muziek Rachel Portman
Montage Christopher Tellefsen
Cinematografie Jean-Yves Escoffier
Distributie Miramax
Première 29 augustus 2003
Genre Drama
Speelduur 106 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget $ 30.000.000
Opbrengst $ 24.863.804
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Human Stain is een Amerikaanse dramafilm uit 2003 onder regie van Robert Benton. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2000 van de Amerikaanse auteur Philip Roth.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het zijn de jaren '90 van de twintigste eeuw. In de Verenigde Staten is dat een tijd van oorlogen, politieke correctheid en het Lewinsky-schandaal. Schrijver Nathan Zuckerman leidt sinds vijf jaar een teruggetrokken leven alleen in zijn berghut totdat Coleman Silk zijn nieuwe buurman wordt. Silk is een voormalig hoogleraar oude talen en decaan van de faculteit bij Athena College, een (fictieve) universiteit in Massachusetts.

Silk viel op 71-jarige leeftijd ten prooi aan een ongerechtvaardigde beschuldiging van racisme tegen twee zwarte studenten. Tijdens een college duidde hij Tracy Cummings en William Thomas aan als mogelijke spooks, omdat ze in de vijf weken dat hij bezig was met het lesjaar nog nooit aanwezig waren geweest. Hoewel Silk spooks bedoelde in de betekenis van 'geestverschijningen', wist een collega van de faculteit dat hetzelfde woord in het verleden werd gebruikt als denigrerende term voor zwarten. Hoewel overduidelijk was dat Silk dit niet bedoelde, durfde niemand in de faculteit hem bij te staan uit politieke correctheid. Silk weigerde zich te laten uitmaken voor racist noch zich tegen die beschuldiging te verdedigen en trad af. Toen hij het nieuws vertelde aan zijn vrouw Iris ging zij vierkant achter hem staan, maar door de spanning van de gebeurtenissen stierf zij zes uur later aan een embolie. Coleman tilde als decaan het Athena College naar een hoger niveau, maar maakte daarbij vijanden met een andere visie. Hij beschouwt de gebeurtenissen als een dolk in de rug.

Silk weigerde in de slachtofferrol te kruipen en is opgewekt doorgegaan met de rest van zijn leven. Zo kwam hij zes maanden na de dood van Iris in de woning naast die van Zuckerman terecht. Die trekt hij vervolgens stukje bij beetje uit zijn zelfverkozen isolement. Daarin belandde hij omdat hij er na twee scheidingen en een genezing van prostaatkanker helemaal genoeg van had. Silk wil eigenlijk dat Zuckerman een boek schrijft over wat hij uitlegt als 'de moord' op Iris, maar Zuckerman stelt voor om hem in plaats daarvan te helpen bij het zelf schrijven van dat boek. Samen gaan ze joggen, luisteren ze naar de radio en eten ze. Silk begint een affaire met schoolconciërge Faunia Farley, een 34-jarige vrouw die getrouwd was met alcoholist, drugsverslaafde en psychisch getraumatiseerde Vietnamveteraan Lester Farley. Zij werd als kind stelselmatig aangerand door haar stiefvader, maar haar moeder geloofde haar niet. Daarom vertrok ze op haar veertiende van huis, voordat haar stiefvader over kon gaan tot gedwongen geslachtsgemeenschap. Sindsdien tijd leidt Faunia een bestaan als kansarme, de eindjes zo goed en zo kwaad als mogelijk aan elkaar knopende vrouw aan de onderkant van de samenleving. Ze kreeg twee kinderen met Lester, maar die zijn allebei omgekomen in een woningbrand. Volgens haar door een ongeluk met een omgevallen kachel, volgens Lester liet zij hun kinderen expres sterven. Ze verliet hem omdat hij haar sloeg. De jaloerse Lester weigert niettemin toe te zien hoe zij een relatie aanknoopt met de veel oudere Silk. Haar relatie met Silk komt mede daardoor moeizaam van de grond, maar ook omdat zij zich niet kan voorstellen dat ze welkom is in het elitaire wereldje waarvan Silk schijnbaar al heel zijn leven deel uitmaakt.

Schijn blijkt te bedriegen. Door middel van flashbacks wordt duidelijk dat Silk het grootste gedeelte van zijn leven al rondloopt met een leugen over zijn afkomst. Hij komt niet uit een welvarende Joodse familie, zoals hij iedereen laat denken. Hoewel hij er uiterlijk als een blanke man uitziet, komt hij daadwerkelijk uit een zwart gezin en heeft hij wél duidelijk zichtbaar zwarte ouders, zwarte broers en een zwarte zus. Uiterlijk lijkt Silk blank, maar genetisch is hij een zwarte man. Zijn vader Clarence was een hardwerkende, nederige ober in een restaurant. Zijn moeder Dorothy was verpleegster. Toen Silk jong was, werd hij verliefd op Steena Paulsson en zij op hem. Zij dacht alleen dat ze een relatie had met een blanke man, maar verliet hem na een etentje bij hem thuis waarbij ze zijn volledig zwarte familie ontmoette. Daarop besloot Silk zijn ware afkomst te gaan verbergen om geen last meer te hebben van de vooroordelen waarmee gekleurde mensen bleken te kampen in de Verenigde Staten. Doordat hij uiterlijk makkelijk door kon gaan voor een blanke man, twijfelde er nooit niemand aan zijn vermeend Joodse afkomst. Hij had de beschuldiging van racisme op het Athena College totaal van tafel kunnen vegen door zijn ware afkomst te onthullen, maar weigerde dit.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Hopkins, Anthony Anthony Hopkins Coleman Silk
Kidman, Nicole Nicole Kidman Faunia Farley
Harris, Ed Ed Harris Lester Farley
Sinise, Gary Gary Sinise Nathan Zuckerman
Miller, Wentworth Wentworth Miller Jonge Coleman Silk
Barrett, Jacinda Jacinda Barrett Steena Paulsson
Lennix, Harry Harry Lennix Mijnheer Silk
Gregg, Clark Clark Gregg Nelson Primus
Smith, Anna Deavere Anna Deavere Smith Mevrouw Silk
Mitchell, Lizan Lizan Mitchell Ernestine
Washington, Kerry Kerry Washington Ellie
Newman, Phyllis Phyllis Newman Iris Silk
Martindale, Margo Margo Martindale Psychologe
Canada, Ron Ron Canada Herb Keble
Avital, Mili Mili Avital Jonge Iris

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]