Unie van Christen- en Centrum-Democraten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unione dei Democratici Cristiani e di Centro
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Leider Pier Ferdinando Casini
Secretaris Lorenzo Cesa
President Rocco Buttiglione
Geschiedenis
Opgericht 6 december 2002
Algemene gegevens
Actief in Italië
Hoofdkantoor Via Due Macelli, 66
00187 Rome
Aantal leden 231.000 (2006)
Ideologie Christendemocratie, Sociaal conservatisme
Internationale organisatie Christian Democrat International
Europese fractie EVP-ED
Website http://www.udc-italia.it
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Italië

De Unie van Christen- en Centrum-Democraten (Italiaans: Unione dei Democratici Cristiani e di Centro, UDC) is een centrumrechtse Italiaanse christendemocratische partij. Zij staat onder leiding van professor Rocco Buttiglione, die minister van gemeenschapspolitiek was in de tweede regering-Berlusconi.

De UDC ontstond in 2002 door een fusie van het Centro Cristiano Democratico (CCD) van Pier Ferdinando Casini en Marco Follini, de Cristiano Democratici Uniti (CDU) van Rocco Buttiglione en Democrazia Europea (DE) van Sergio D'Antoni. De nieuwe partij trad toe tot Berlusconi's centrumrechtse Huis van de Vrijheden-coalitie (Casa delle Libertà). Binnen het Huis van de Vrijheden behoort de UDC tot de meer gematigde partijen, zoals de Nuovo PSI, de Republikeinse Partij van Italië en de Nuova DC.

Tot 15 oktober 2005 stond de UDC onder leiding van Marco Follini en sindsdien van Rocco Buttiglione. Op 27 oktober 2005 werd Lorenzo Cesa, een Europees Parlementslid, tot nieuwe secretaris van de UDC gekozen. De werkelijke leider van de UDC is echter Pier Ferdinando Casini.

Na de verkiezingsnederlaag van het Huis van de Vrijheden bij de regionale verkiezingen van april 2005 trad de UDC uit de regering, maar bij de nieuwe formatie onder Silvio Berlusconi trad de UDC weer toe. Wel eiste de UDC meer aandacht voor de sociale problematiek in (Zuid-)Italië.

Bij de Italiaanse parlementsverkiezingen van 2006 behaalde de UDC 6,8% van de stemmen, in de Kamer van Afgevaardigden goed voor 39 zetels en Senaat 21 zetels. De UDC deed niet mee met het Volk van de Vrijheid van Silvio Berlusconi voor de parlementsverkiezingen van 2008, maar deed zelfstandig mee, in samenwerking met Rosa Bianca.

Bij de Europese verkiezingen van 2004 behaalde de UDC 5,9% van de stemmen, goed voor 5 zetels in het Europees Parlement. De UDC is aangesloten bij de Europese Volkspartij.

Kranten[bewerken]

  • Notiziario Centrista
Politiek in Italië

Emblem of Italy.svg
Politiek in Italië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Italië

Partijleiding[bewerken]

Voorzitter[bewerken]

Secretarissen[bewerken]

Uitslagen[bewerken]

Jaar parlement  % zetels
2001(Lijst Biancofiore) Kamer van Afgevaardigden
Senaat
-
-
38
30
2006 Kamer van Afgevaardigden
Senaat
6,8
6,8
39
21
Jaar parlement  % zetels
2004 Europees Parlement 5,9 5

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties