Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vacansoleil-DCM)
Vacansoleil-DCM
Vacansoleil-DCM in 2013
Teaminformatie
UCI-code VCD
Rechtspersoon STL-Pro Cycling BV, Roosendaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Opgericht 2005
Opgeheven 2013
Discipline(s) Wegwielrennen,
veldrijden
Budget € 8 miljoen (2011)
Competitie UCI World Tour
Classificatie ProTour
Fietsmerk Bianchi
Sleutelfiguren
Teammanager Daan Luijkx
Ploegleider Michel Cornelisse
Ploegleider Hilaire Van der Schueren
Ploegleider Jean-Paul van Poppel
Ploegleider Bob De Cnodder
Ploegleider Charles Palmans
Ploegleider Aart Vierhouten
Ploegnamen
2005
2006
2007
2008
2009 – 2010
2011 – 2013
Fondas Imabo-Doorisol
P3Transfer-Doorisol
P3 Transfer-Fondas Team
P3 Transfer-Batavus
Vacansoleil Pro Cycling Team
Vacansoleil-DCM
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Vacansoleil-DCM was een Nederlandse wielerploeg die vanaf 2009 deel uitmaakte van het profpeloton. De ploeg kwam vanaf 2011 uit in de UCI World Tour van de UCI. Daarvoor opereerde het enkele jaren in de pro-continentale circuits.

De ploeg werd door Daan Luijkx opgericht in 2005 onder de naam Fondas Imabo-Doorisol. Doorisol stopte in 2006 als sponsor en P3 Transfer, een organisatie van ROC West-Brabant, werd de nieuwe cosponsor. In 2007 werd P3 Transfer ook de hoofdsponsor en kwam Batavus erbij als sponsor.

Vanaf het seizoen 2009 werd de ploeg een Pro-Continental team. Om dit te bereiken en het niveau van de ploeg op te krikken waren voor het seizoen 2008 onder andere Bobbie Traksel en Aart Vierhouten al aangetrokken. Per 1 januari 2009 werd Vacansoleil de nieuwe hoofdsponsor.[1] Het team ging volledig op in het Vacansoleil Cycling Team en werd definitief een Pro Continental Team. Batavus bleef als leverancier verbonden aan de ploeg. Het Vacansoleil Cycling Team bestond uit 18 renners, waarvan één veldrijder.[2] De Belg Hilaire Van der Schueren werd een van de ploegleiders. Hij kwam over van Cycle-Collstrop, een ploeg die opgeheven werd, en nam enkele renners mee naar de nieuwe ploeg. Vacansoleil verbond zich voor drie jaar aan de ploeg en stelde zich doel om stapsgewijs de sprong naar de wereldtop te maken om in 2011 aan minimaal één grote ronde mee te mogen doen.

Dit doel werd al in het eerste jaar bereikt. Vacansoleil kreeg in 2009 een uitnodiging van de organisatie van de Vuelta, die dat jaar het Nederlandse Assen als startplaats had. Vacansoleil behaalde meteen een succes in de Vuelta binnen door het winnen van de zesde etappe door Borut Božič die het snelst was in de massaspurt.

Minimaal twaalf van de 18 renners dienden de Nederlandse nationaliteit te hebben. Ploegleider Michel Cornelisse en de renners Arnoud van Groen, Jens Mouris, Bobbie Traksel en Aart Vierhouten waren reeds gecontracteerd door het Vacansoleil Cycling Team. Kopman voor 2009 werd de in 2008 door dopingverhalen geteisterde Belg Björn Leukemans. Ook uit het buitenland kwamen de klimmer Matteo Carrara en sprinter Marco Marcato. Met Borut Božič en Sergej Lagoetin contracteerde de ploeg twee nationale kampioenen met ervaring.

Een van de revelaties van het team in 2009 was de Zeeuw Johnny Hoogerland, die (naast eindwinst in de Driedaagse van West-Vlaanderen en een 12e plaats in het eindklassement van de Vuelta) mocht deelnemen aan het WK in Mendrisio. Hoogerland kwam daar als 14e en beste Nederlander over de streep.[3]

In juli 2010 besloot het team om een licentie voor de ProTour aan te vragen. Dit kwam een jaar eerder dan bij de oprichting in 2008 tot doel werd gesteld. Op maandag 22 november 2010 werd bekend dat Vacansoleil vanaf 2011 deel uit ging maken van de UCI World Tour, de hoogste divisie in het wielrennen (vervanger van de UCI ProTour).[4] De licentie geldt voor drie jaar.[4] In 2011 werd DCM cosponsor en het jaar erop werd Ridley, de leverancier van de fietsen, opgevolgd door Bianchi.

Vacansoleil-DCM nam in 2011 deel aan de Ronde van Frankrijk. De ploeg verwierf internationale bekendheid nadat Johnny Hoogerland de bolletjestrui veroverde in de negende etappe. In deze rit werd hij aangereden door een auto, waarna hij rechts van de weg in de prikkeldraad gekatapulteerd werd. Hoogerland kwam gehavend met de schrik vrij en groeide in korte tijd uit tot wielerheld.[5] Vacansoleil-DCM leverde in deze Tour ook de best geklasseerde Nederlandse renner in het algemeen klassement, namelijk Rob Ruijgh op de 21e plaats.

In januari 2012, nog voor de start van het wielerseizoen, werd de Spanjaard Ezequiel Mosquera aan de deur gezet, nadat hij door de Spaanse wielerbond voor twee jaar geschorst was wegens dopinggebruik.

In maart 2012 was Vancansoleil-DCM de best scorende ploeg in Parijs-Nice, dit dankzij 3 etappeoverwinningen. De eerste etappe werd gewonnen door Gustav Larsson, de vijfde door Lieuwe Westra en in de zevende mocht Thomas De Gendt de bloemen in de lucht steken. In de afsluitende tijdrit van Parijs-Nice moest Westra de duimen leggen voor Bradley Wiggins, waardoor hij tweede werd in het algemeen klassement. Frederik Veuchelen won het bergklassement.

Echter, het grootste succes van Vacansoleil-DCM was de winst van Thomas de Gendt in de 20e etappe van de Ronde van Italië, de koninginnenrit. In deze rit gaf hij de internationale wielertop (Hesjedal, Rodriguez, Scarponi, Basso) het nakijken na een uitmuntende prestatie, waarbij hij op een bepaald moment virtueel op luttele seconden van de roze leiderstrui kwam. Eén dag later klom hij naar de 3de plaats in de eindrangschikking door in de afsluitende tijdrit, in de straten van Milaan, nog knap vijfde te finishen, aldus hield hij Michele Scarponi in extremis van een podiumplaats. Een ander belangrijk wapenfeit in 2012 was de winst van Lieuwe Westra in de Ronde van Denemarken. Westra pakte dankzij zijn ritwinst in de 5e etappe, een individuele tijdrit, de koppositie in het algemeen klassement. Die stond hij in de afsluitende 6e etappe niet meer af. Marco Marcato bezorgde Vacansoleil-DCM in oktober nog een overwinning door Parijs-Tours te winnen.

Aan het einde van het seizoen 2013 trok Vacansoleil zich terug als sponsor van de ploeg, waardoor de ploeg ophield te bestaan.[6]

Bekende (oud-)renners[bewerken | brontekst bewerken]

Grote rondes[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van Italië Ronde van Frankrijk Ronde van Spanje
hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst hoogste klassering etappewinst
2009 geen deelname geen deelname 12e Johnny Hoogerland 6e Borut Božič
2010 geen deelname geen deelname geen deelname
2011 17e Matteo Carrara 21e Rob Ruijgh 15e Sergej Lagoetin
2012 Brons Thomas De Gendt 20e Thomas De Gendt 41e Rafael Valls 13e Tomasz Marczyński
2013 29e Rafael Valls 28e Wout Poels 43e Rafael Valls

Belangrijke overwinningen 2005-2008[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke overwinningen sinds 2009[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Vacansoleil cycling team.