Veldrijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veldrijden
Bart Wellens tijdens de Noordzeecross 2007 in Middelkerke.
Bart Wellens tijdens de Noordzeecross 2007 in Middelkerke.
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van België België: KBWB
Vlag van Nederland Nederland: KNWU
Mondiaal: UCI
Start Omstreeks 1900
(1e veldrit; Frankrijk)
Type Teamsport // Ind. Sport
Categorie Duursport
Locatie Veld
Competities / Kampioenschappen
Kampioenschappen Nationaal:
bpost bank trofee
BK
NK
Mondiaal:
Superprestige
Wereldbeker
WK
Kampioenen
Vlag van België kampioen Sven Nys (heren)
Sanne Cant (dames)
Vlag van Nederland kampioen Lars van der Haar (heren)
Marianne Vos (dames)
Wereld kampioen Vlag van Tsjechië Zdeněk Štybar (heren)
Vlag van Nederland Marianne Vos (dames)
Verwante sporten
Verwante sporten BMX
Mountainbiken
Wegwielrennen
Portaal  Portaalicoon   Sport
Wielrennen
Beelden van de jaarlijkse nationale veldrit in Beekbergen in 1938

Veldrijden (ook wel cyclocross genoemd) is een vorm van wielersport die bedreven wordt op een grotendeels onverhard parcours. Deze sport is vooral in Vlaanderen zeer populair.

In het veldrijden moeten de deelnemers, de veldrijders, met de fiets zo snel mogelijk een afgebakend parcours afleggen. In tegenstelling tot het wielrennen zijn grote delen van het parcours niet verhard en rijden de renners door bossen, over velden, sloten en zandwegen. Het is soms nodig de fiets op de schouders te nemen en ermee te lopen, bijvoorbeeld bij te modderige stukken of obstakels. De competitie vindt meestal in de wintermaanden plaats. Een wedstrijd bij de professionals duurt een uur. Bij wereldbekerwedstrijden wordt er één ronde extra gereden.

Het Vlaamse gewest kent vele kampioenen, zoals Sven Nys, Bart Wellens, Niels Albert, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels. In het verleden werd het Belgische veldrijden aangevoerd door renners als de broers Roger en Eric de Vlaeminck, Albert Van Damme, Roland Liboton, Paul Herygers, Danny De Bie en Erwin Vervecken . De Belgische veldrijders hebben altijd veel concurrentie ondervonden van de Nederlandse veldrijders zoals Hennie Stamsnijder, Adrie van der Poel, Henk Baars, Richard Groenendaal, en vandaag de dag van vooral Lars van der Haar, na het stoppen van Gerben de Knegt en het overschakelen naar het wegwielrennen door Lars Boom. Naast Belgen en Nederlanders spelen of speelden onder meer Tsjechen (Zdeněk Štybar) en in mindere mate Italianen (Enrico Franzoi), Zwitsers (Julien Taramarcaz), Fransen (Francis Mourey), Duitsers (Philipp Walsleben) een rol van betekenis in het internationale veldrijden.

Belgische deelnemers domineren het veldrijden[1]: van 2000 tot 2014 haalden ze 33 van de 52 WK-podiumplaatsen.

Geschiedenis[bewerken]

Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van het veldrijden. Volgens één ervan hielden Europese baanrenners in de vroege jaren 1900 wedstrijden tussen twee steden, waarbij het toegestaan was door velden te rijden en over omheiningen te springen. Bovendien zorgden de moeilijkere omstandigheden er dan voor dat ze meer intensief moesten rijden en dat ze hun rijkunst konden verbeteren.

De Fransman Daniel Gousseau zou de eerste cyclocrosswedstrijden georganiseerd hebben, en ook het eerste Franse nationale kampioenschap in 1902.[2] Géo Lefèvre, die de Ronde van Frankrijk bedacht, speelde ook een belangrijke rol in de eerste jaren van deze sport.[3]

De sport verspreidde zich daarna ook buiten Frankrijk. België organiseerde zijn eerste nationale kampioenschap in 1910, Zwitserland in 1912, toen Luxemburg in 1923, Spanje in 1929 en Italië in 1930.
In 1924 werd de eerste internationale wedstrijd, Le Critérium International de Cross-Country Cyclo-Pédestre, gehouden in Rijsel. Het eerste wereldkampioenschap werd gehouden in Parijs in 1950. Cyclocross werd ook populair in de Verenigde Staten in de jaren zeventig. In 1975 werd het eerste US National Championship gehouden in Berkeley.

Zoals bij de meeste wielersport-disciplines het geval is, staat veldrijden onder toezicht van de Internationale Wielerunie.

Veldrijden in België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vlaamse sportgeschiedenis#Veldrijden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Recente seizoenen[bewerken]

2013-2014[bewerken]

2012-2013[bewerken]

2011-2012[bewerken]

2010-2011[bewerken]

2009-2010[bewerken]

2008-2009[bewerken]

2007-2008[bewerken]

Kampioenschappen[bewerken]

Wereldkampioenschap[bewerken]

Een veldrijder die zijn fiets op zijn schouders draagt om een helling te passeren

Nationale kampioenschappen [bron?][bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Stybar, de hond in het kegelspel
  2. Gonrad, G., Filthy-Fun with Cyclo-Cross.
  3. cyclingnews.com, "Who got their tyres crossed?", 9 november 2006.