Van Beyma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geslachtswapen (1842)

Van Beyma (ook: Van Beijma en Van Beyma thoe Kingma) is een Nederlands adellijk geslacht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stamreeks begint met Jucke to Bannerhuys, landbouwer op de state Bernardahuis te Lichtaard en landeigenaar die tussen 1527 en 1540 overleed. Zijn zoon werd burgemeester van Dokkum, zijn kleinzoon hoogleraar te Franeker.

Bij Koninklijke Besluiten van 10 april en van 11 november 1842 werden leden van het geslacht erkend te behoren tot de Nederlandse adel.

Bij KB van 21 februari 1984 werd [jhr.] Pieter Laurens van Beijma (1943) op zijn verzoek geroyeerd uit de Nederlandse adel.

Zeeuwse adoptiezaak[bewerken | brontekst bewerken]

Een adoptiefkind van de familie Van Beijma diende in 1996 een verzoek in bij de Hoge Raad van Adel om ingeschreven te worden in het filiatieregister. De Raad besliste negatief op dit verzoek, waarop de verzoekster bezwaar aantekende bij de minister van Binnenlandse zaken. De minister verklaarde dit bezwaar ongegrond. Van Beijma ging in beroep bij de rechtbank van Middelburg, die het beroep afwees. Deze uitspraak werd op 27 juni 2001 op een vormfout vernietigd door de Raad van State. Niet de Hoge Raad van Adel, maar het ministerie was bevoegd op de aanvraag te beslissen.

In een tweede beroepszaak gaf de Rechtbank Middelburg van Beijma wèl gelijk. Volgens de Rechtbank had het ministerie ten onrechte geweigerd om aan haar verzoek tot inschrijving te voldoen. Maar ook die uitspraak werd op 5 januari 2005 vernietigd door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De inschrijving in het filiatieregister werd andermaal geweigerd.

Royement[bewerken | brontekst bewerken]

Pieter Laurens van Beyma, diende begin jaren tachtig een verzoek in om zich uit te schrijven uit de Nederlandse adel en uit het filiatieregister. De Hoge Raad van Adel adviseerde tot afwijzing van dit verzoek. Daarop wendde de verzoeker zich tot de ombudsman van de VARA. Uiteindelijk werd verzoeker bij KB van 21 februari 1984 geroyeerd uit de Nederlandse adel. Daarbij werd uitdrukkelijk bepaald, dat dit alleen gold voor hemzelf, niet voor zijn kinderen en verdere nakomelingen..

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Juckez toe Bannerhuys, later: Johan Juckz Beyema († 1564), burgemeester van Dokkum

  • prof. dr. Julius van Beyma (circa 1539-1598), hoogleraar te Franeker, raadsheer bij het Hof van Friesland
    • dr. Lambert van Beyma (circa 1592-1659), secretaris van Oostdongeradeel en van gedeputeerde staten van Friesland
      • Coert van Beyma (1627-[1665]), rentmeester der domeinen
        • Julius van Beyma (1654-1697), kolonel in Statendienst
          • Coert van Beyma (1681-1748), secretaris admiraliteit te Harlingen, compagnieschrijver
            • Julius Matthijs van Beyma thoe Kingma (1727-1808), secretaris admiraliteit te Harlingen, rekenmeester, bewoonde Kingmastate