Veenstruisriet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veenstruisriet
Veenstruisriet
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Geslacht:Calamagrostis (Struisriet)
soort
Calamagrostis villosa
(Chaix) J.F.Gmel. (1791)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veenstruisriet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Veenstruisriet (Calamagrostis villosa) is een vaste plant die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae). De plant komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa. Het aantal chromosomen is 2n = 70.[1]

De zodevormende plant wordt 60-150 cm hoog, vormt korte wortelstokken en heeft rechtopstaande stengels. De behaarde, slappe bladeren zijn donkergroen, ruw en 3-8 mm breed. Het tongetje bestaat uit een 2-5 mm lang, gescheurd vliesje met haren.

Veenstruisriet bloeit in juli en augustus met een sterk vertakte, 8-30 cm lange en 3-6 vm brede, knikkende pluim. De afstaande zijtakken zijn dun. De 4-6 mm lange aartjes zijn enkelbloemig, meestal paars en 4,5-6 mm lang. De lancetvormige, 4-6 mm lange kelkkafjes zijn even lang, breed gewelfd en fijn toegespitst. De haren aan de basis van de kroonkafjes zijn ongeveer evenlang als de kroonkafjes. Het onderste kroonkafje is vliezig en heeft vijf nerven. De 1-2 mm lange kafnaald ontspringt uit het midden van het onderste kroonkafje. De bloem heeft twee zwellichaampjes, twee stempels en drie meeldraden.

De vrucht is een graanvrucht.

De plant komt voor op kalkarme, vochtige of natte plaatsen, zoals in laagveengebieden, elzenbroekbossen en op natte plaatsen in de bergen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Calamagrostis villosa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.