Verdrag van Dayton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bih dayton en.png

Het Verdrag van Dayton of de Akkoorden van Dayton (officieel: General Framework Agreement for Peace in Bosnia and Herzegovina) is het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Burgeroorlog. Het is een verdrag tussen de volgende partijen:

De onderhandelingen vonden plaats tussen 1 november en 21 november 1995 op de Wright-Patterson Air Force Base bij de Amerikaanse stad Dayton. De belangrijkste deelnemers uit de regio waren de Servische president Slobodan Milošević, de Kroatische president Franjo Tuđman, de Bosnische president Alija Izetbegović en de Bosnische minister van buitenlandse zaken Mohammed Sacirbey. Het verdrag werd ondertekend in Parijs op 14 december 1995.

Het Verdrag van Dayton deelt Bosnië en Herzegovina administratief op in twee entiteiten, namelijk de Federatie van Bosnië en Herzegovina (51%) en de Servische Republiek (49%). Oorspronkelijk werd het hele grondgebied van Bosnië en Herzegovina tussen de twee entiteiten verdeeld. In 2000 werd echter een derde entiteit, het federaal district Brčko, gecreëerd uit delen van de 'Federatie van Bosnië en Herzegovina' en de 'Servische Republiek'. Sindsdien behoort Brčko officieel in zijn geheel tot beiden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Belangrijkste gebeurtenissen Specifieke artikelen Deelnemers Personen

Oorlogen en conflicten

Achtergrond:

Consequenties:


Buitenlandse sleutelfiguren:

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1999

2001

Lokale staten:

Niet erkende staten en entiteiten:

Leger:

Militaire formaties en vrijwilligers:

Externe staten en entiteiten:

Politici:
Slovenië

Kroatië

Bosnië en Herzegovina

Servië

Kosovo

Macedonië

Montenegro

Top militaire commandanten:

Andere belangrijke commandanten: