Vitus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vitus uit de Kroniek van Neurenberg (1493).
Vitus
Geboren 3e eeuw na Chr. op Sicilië
Gestorven 303 in Lucania, Italië
Vereerd in rooms-katholieke Kerk, orthodoxe Kerk
Feest 15 juni
Attributen Afgebeeld in een ketel, met een haan of een leeuw
Beschermheilige acteurs; comedians; dansers; zangers; honden; Tsjecho-Slowakije; Duitsland; Zeven (Nedersaksen); Nedersaksen; Het Gooi; Winschoten; epilepsie; Mazara del Vallo; Sicilië; Forio; Ischia; overslapen; Praag; reumatische Chorea; de Sint-Vitus Dans; slangenbeten; stormen

Vitus is een heilige en martelaar van de rooms-katholieke Kerk en de orthodoxe Kerk.

Vitus werd in de 3e eeuw n.Chr. geboren op het eiland Sicilië. Hij was de zoon van een heidense senator. Rond zijn zevende (volgens sommige bronnen twaalfde) jaar bekeerde hij zich tot het christendom. Zijn vader trachtte hem op allerlei manieren van dit geloof af te brengen, waarbij de jonge Vitus zelfs gemarteld werd. Daarna ging hij naar Rome, waar hij trachtte de zoon van Diocletianus te genezen die krankzinnig geworden was. Hoewel hij hierin slaagde, werd hij toch het slachtoffer van de christenvervolging van Maximianus en Diocletianus. Ten gevolge van martelingen stierf hij uiteindelijk en hij bleef het christelijke geloof trouw.

Binnen de katholieke traditie wordt Vitus gezien als een van de veertien heilige helpers, heiligen die worden aangeroepen om bepaalde ziekten te genezen. In het geval van Vitus, vooral bij zenuwaandoeningen.

Vitus is de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici, en schutspatroon van Het Gooi. Zijn naamdag is op 15 juni. Zijn relieken worden sinds 836 bewaard in het Duitse Abdij van Corvey.

Hij gaf zijn naam aan sint-vitusdans.

Zie ook[bewerken]