Voetbal Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voetbal Vlaanderen
(VV)
Sport Voetbal
Futsal
G-Voetbal
Minivoetbal
Land Vlag van België België
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Algemene gegevens
Voorzitter Jorg Keldermans
Secretaris-generaal Philippe Rosier
Zetel Romeinse Steenweg 468
1863 Grimbergen
Oprichtingsjaar 2008
2017 (fusie)
Structuur
Wereldbond FIFA
Europese bond UEFA
Nationale bond Vlag België België: KBVB
Website
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Voetbal Vlaanderen (VV) vertegenwoordigt de voetbalclubs in de Vlaamse Gemeenschap.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een vzw die in 2017 werd opgericht na een fusie van Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) met de Vlaamse Minivoetbalfederatie (VMF) en de Koninklijke Belgische Liefhebbers Voetbalbond (KBLVB). Later trad ook de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond toe. Alle voetbalclubs uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn automatisch lid van deze federatie. Ook clubs uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en uit Waalse gemeenten met faciliteiten voor Nederlandstaligen kunnen lid worden.

Alhoewel sport sinds de tweede staatshervorming in 1980 in België de bevoegdheid van de gemeenschappen werd, bleef de KBVB nationaal werken. Dit ontnam de Vlaamse voetbalclubs de mogelijkheid om subsidies te krijgen van de Vlaamse Gemeenschap. Pas in 2008 werd binnen de KBVB beslist om het amateur- en jeugdvoetbal te splitsen. Daarvoor werd een Vlaamse vleugel, de Voetbalfederatie Vlaanderen opgericht, die in 2009 erkend werd door de Vlaamse Gemeenschap. In 2011 ontving de VFV al bijna twee miljoen euro aan subsidies. In 2017 werd na een fusie met de Vlaamse Minivoetbalfederatie, de federatie van het minivoetbal, en de Koninklijke Belgische Liefhebbersvoetbalbond, Voetbal Vlaanderen opgericht. Ook de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond trad na de fusie toe.

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbal Vlaanderen organiseert samen met de KBVB de volgende competities:

Voetbal Vlaanderen organiseert zelf de volgende competities:

  • Via aangesloten bonden worden ook competities voor bedrijfsvoetbal ingericht.

Voor de organisatie van het voetbal in Vlaams-Brabant besloten Voetbal Vlaanderen en de KBVB door middel van een samenwerkingsakkoord tot de oprichting van een sportieve provincie Brabant, die naast Vlaams-Brabant ook de provincie Waals-Brabant en de clubs uit het hoofdstedelijk gewest Brussel bevat. De competities zijn evenwel volledig gesplitst tussen clubs van Voetbal Vlaanderen en clubs van ACFF.

Buiten het organiseren van competities, houdt Voetbal Vlaanderen zich ook bezig met de opleiding van trainers en het beleid van Topsportscholen.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]