Voorschoterlaan (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voorschoterlaan
Ingang onder een blok woningen, uniek in Rotterdam.
Plaats Rotterdam
Afkorting Vsl
Opening 10 mei 1982
Reizigers 3830 (2019)[1] per dag
Vervoerder RET
Metrostation
Perrons 2
Perronsporen 2
Metro
Lijn richting Volgend station
 A  Vlaardingen West Gerdesiaweg
 A  Binnenhof Kralingse Zoom
 B  Hoek van Holland Strand Gerdesiaweg
 B  Nesselande Kralingse Zoom
 C  De Akkers Gerdesiaweg
 C  De Terp Kralingse Zoom
Tram en bus
Tramlijn  7 
Ligging
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 31′ OL
Voorschoterlaan (Metro van Rotterdam)
Voorschoterlaan
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam

Voorschoterlaan is een ondergronds metrostation met twee zijperrons onder de Voorschoterlaan in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het station werd geopend op 10 mei 1982, toen de tweede lijn van de Rotterdamse metro, de oost-westlijn, in gebruik werd genomen. Vanaf december 2009 halteren de metrolijnen A, B en C aan dit station.

De stationshal heeft twee uitgangen, één aan de Voorschoterlaan en één aan de Vredehofstraat. De voorgevel van de Kralingsche Sociëteit Eendracht maakt macht, van de Rotterdamse architect Jan Verheul, die voor de aanleg van de metro werd gesloopt, is in de stationshal in de muur ingemetseld: bogen van kleurrijk geglazuurd baksteen met in sierlijke jugendstil-letters de teksten Eendragt maakt magt en Anno 1903.

In 2003 werden de wanden van de hal en de perrons verrijkt met nieuwe kunstwerken, bestaande uit digitaal bewerkte foto's van het lommerrijke Kralingse straatbeeld. Van de kunst die daarvoor op het station aanwezig was, afbeeldingen van onder meer vogels, resten nog de gekleurde tegeltjes op de pilaren. De afbeeldingen waren gevat in opvallende ronde vitrines.

Station Voorschoterlaan is gelegen aan het centrale deel van de Calandlijn. De metro's rijden onder de Oudedijk en de 's-Gravenweg door naar station Kralingse Zoom, waar zij bovengronds komen. Met een lengte van 1,3 km is dit het langste ondergrondse stuk van de Calandlijn. Halverwege dit traject is dan ook een nooduitgang, herkenbaar aan een groen markeringslicht. Deze nooduitgang komt uit op de Burgemeester Oudlaan.

Ten westen van Voorschoterlaan loopt de tunnel onder een aantal huizenblokken door, hetgeen ongebruikelijk is in Rotterdam, naar station Gerdesiaweg.

Tramhalte[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route
 7  Woudestein - Voorschoterlaan - Crooswijk - Noorderbrug - Weena - Rotterdam Centraal - Kruisplein - Eendrachtsplein - Westplein - Willemsplein

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Voorschoterlaan (Rotterdam metro) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.