Vruchtenbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vruchtenbuurt
Wijk van Den Haag
Haagse wijk-vruchtenbuurt.PNG
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Segbroek
Inwoners 9409
Vruchtenbuurt Den Haag, de Tomatenstraat

De Vruchtenbuurt is een wijk in Den Haag in stadsdeel Segbroek. Bijna alle straten hebben de naam van een vrucht. De wijk is voornamelijk gebouwd in de jaren 1928-1940 en er staan dus veel huizen uit de jaren dertig, al dan niet opgedeeld in boven- en benedenwoning. Vóór de bebouwing was het een tuinbouwgebied. Nu is de Vruchtenbuurt een typische middenklassewijk.

De wijk wordt begrensd door de Oude Haagweg, de Thorbeckelaan, de Laan van Meerdervoort, de Laan van Eik en Duinen, de Mient en de Kamperfoeliestraat (dus inclusief de begraafplaats Oud Eik en Duinen).

Vanaf het moment dat de wijk gepland werd en 'Vruchtenbuurt' werd gedoopt, was er veel discussie over de naamgeving van de straten, zoals in Het Vaderland valt na te lezen. Het gemeenteraadslid Siebelts vreesde voor de 'gelegenheid om glossen te maken' over namen als Pruimenlaan en Druifstraat[1] Hij suggereerde dat er ook namen als Roomsoezenlaan, Zure Haringlaan of Pietermannenpad gebruikt konden worden. De publicist Wouter Loeb schreef er een versje over, 'La Haye Les Fruits'.[2] Het duurde vijf jaar voor er met de bebouwing van de Pruimenlaan begonnen werd, en in de laatste maanden van 1932 werden Pruimenlaan en Pruimenplein verzoek van de erfpachters omgedoopt in Pomonalaan en Pomonaplein, naar Pomona, de Romeinse godin van de boomvruchten. In de loop van 1933 kwam de bebouwing aan deze straten gereed, naar ontwerp van Willem Verschoor. In 1936 werd de christelijk-gereformeerde Jeruzalem-kerk aan het Pomonaplein in gebruik genomen, ontworpen door Abraham van der Kraan.

Buurthuis De Abri aan de Abrikozenstraat is de thuisbasis van het Wijkberaad Vruchtenbuurt.

Bronnen[bewerken]

Er bestaat niet al te veel literatuur over de geschiedenis van dit gebied. Beeldende (jeugd)herinneringen aan de Vruchtenbuurt zijn te vinden in het boek van Henk Lemckert: Het beste Westen. Gedachten over, herinneringen aan en plaatjes van de Vruchtenbuurt tijdens de jaren vijftig (Den Haag, 2003), en in het boek van J.M. Knaud: Het wilde Westen. Herinneringen aan de Haagse Vruchtenbuurt en ommelanden van weleer (Den Haag, 1983). Een aantal foto's staat op de website van het Haags Gemeentearchief.

Bekende inwoners[bewerken]

In de Ananasstraat woonde Klaas Voskuil, hoofdredacteur van het Vrije Volk en commentator bij de VARA met zijn gezin waaronder zijn zoon Han Voskuil, auteur van onder meer de romancyclus Het bureau.

Andere bekende inwoners waren Pia Beck en de Haagse oud-wethouder en oud-minister Maarten Vrolijk. Beiden woonden op het Pomonaplein. Rond 1969 woonde ook voormalig staatssecretaris Cees Schelfhout in de Vruchtenbuurt.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het Vaderland, 22 augustus 1927.
  2. Het Vaderland, 28 augustus 1927