Leidschenveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige sneltramhalte, zie Leidschenveen (metro- en sneltramhalte)
Leidschenveen
Wijk van Den Haag
Haagse wijk-leidschenveen.PNG
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg
Oppervlakte 375 ha.  
Inwoners (2008) 15.900
Foto's
Winkelcentrum Leidschenveen
Winkelcentrum Leidschenveen
De Boekelermeerstraat

Leidschenveen is een Vinex-locatie in de gemeente Den Haag. Samen met het nabijgelegen Ypenburg vormt het sinds 1 januari 2002 het achtste Haagse stadsdeel, Leidschenveen-Ypenburg. Tot die tijd was Leidschenveen onderdeel van Leidschendam, dat dus met de gemeentelijke herindeling van 2002 een stuk kleiner werd.

Leidschenveen bestaat uit een vijftal buurten:

  • Velden
  • De Vissen (voorheen Waterland)
  • 's-Gravendreef
  • Lanen
  • De Dijken (voorheen Rietbuurt)

De gemeente Den Haag heeft in Leidschenveen geen kavels ter beschikking gesteld voor individuele particuliere woningbouw, doch heeft dit uitsluitend overgelaten aan combinaties van aannemers en projectontwikkelaars. De buurten Velden en Waterland zijn als eerste opgeleverd. Daarna volgt Lanen en in 2008 zijn ook de buurten De Dijken en 's-Gravendreef (het centrumgebied) opgeleverd. Leidschenveen heeft naar schatting zo'n 20.000 inwoners.

Leidschenveen wordt gekenmerkt door een ligging te midden van grootschalige landelijke infrastructuur. Aan de westkant ligt autosnelweg A4 en aan de zuidkant de A12. Beide wegen snijden elkaar ter hoogte van Leidschenveen op het Prins Clausplein. Leidschenveen kent ook de nodige spoorlijnen. Sinds eind 2007 rijdt de RandstadRail door de wijk en deze stopt op Leidschenveen en Forepark, hierdoor is er een directe verbinding met de binnensteden van Rotterdam en Den Haag. In de wijk loopt ook de Nootdorpboog, de verbinding tussen de spoorlijn Den Haag - Gouda en de onderhoudswerkplaats van NedTrain in Leidschendam. Sinds 1 juli 2010 is in Leidschenveen HTM-RandstadRail 19 tussen Leidschendam en Delft Noord operationeel.

Aan de noordkant wordt Leidschenveen begrensd door de Landscheidingsdijk. Deze eeuwenoude dijk scheidt de beheersgebieden van de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland. Dwars door de wijk ligt de Veenweg, een oude verhoogde weg waarover in vroeger tijden het in de achterliggende gebieden gewonnen veen werd afgevoerd naar Delft.

Externe links[bewerken]