Walk of Fame (Tilburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Walk of Fame van Tilburg eert bekende en minder bekende Tilburgers. Het bevindt zich aan de Spoorlaan, nabij het Centraal Station.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De tegelrij werd aangemaakt in 2009, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de stad Tilburg, welke in 1809 stadsrechten verkreeg van Lodewijk Napoleon. Aanvankelijk kwamen alle Tilburgers met een maatschappelijke verdienste in aanmerking voor een tegel, bijvoorbeeld voor jarenlang vrijwilligerswerk.

De eerste tegel was voor Guus Meeuwis, die met zijn lied 'Het is een Nacht' de provincie Brabant (en Tilburg) op de kaart zette. Naast de Tilburgse zanger kregen nog 29 bekende en minder bekende Tilburgers een plekje in de eregalerij. Sinds 2011 is de Walk of Fame verder uitgebreid met tegels van landelijk bekende stadgenoten. Zo kreeg bijvoorbeeld Roy Donders een tegel - geheel in zijn stijl, met glitters. Naast de naam of een handtekening zijn alle tegels voorzien van de letter T, het stedelijk beeldmerk.

De Tilburgse Walk of Fame lag tot 2016 in de Alexanderstraat in het stadscentrum. Vanwege de renovatie van het stadhuis verhuisden de tegels naar de Spoorzone. In 2021 zijn ze opnieuw verplaatst, naar een daadwerkelijk prominente plek aan de Spoorlaan, langs de fietsenstalling van CS.[1][2][3]

Lijst van personen[bewerken | brontekst bewerken]

Overigens[bewerken | brontekst bewerken]

Het tegelpad heeft geenszins de pretentie compleet te zijn. Zo ontbreken namen van 'legenden' als Maggie MacNeal, Henk Krol, Jean-Paul van Poppel, Henny Vrienten, Stan Storimans, Marc-Marie Huijbregts, Cas Spijkers en andere bekende Tilburgers.