Wapen van Hooge en Lage Mierde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Hooge en Lage Mierde

Het wapen van Hooge en Lage Mierde werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Hooge en Lage Mierde bevestigd. Op 1 januari 1997 ging Hooge en Lage Mierden op in de nieuwe gemeente Reusel-De Mierden, waardoor het wapen van Hooge en Lage Mierde kwam te vervallen. In het wapen van Reusel-De Mierden is de zon uit het wapen van Hooge en Lage Mierde opgenomen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

Van lazuur beladen met St.Stephanus, staande op een terras uit de regter bovenhoek beschenen door een zon, alles van goud.[1]

De heraldische kleuren zijn lazuur (blauw) en goud (geel). Dit zijn de rijkskleuren. De beschrijving is later toegevoegd, oorspronkelijk stond in het register uitsluitend een tekening. In de heraldiek zijn links en rechts van achter het wapen bezien; voor de toeschouwer zijn deze dus verwisseld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van het schependomzegel van de Vrijheid Hooge Mierde. Hierop was de parochieheilige St. Stefanus afgebeeld, op oude afdrukken samen met het wapen van de hertogen van Limburg-Brabant. De gemeente heeft uitsluitend de heilige op het schild laten afbeelden. De schaduwzon verbeeldt de bijbeltekst Apostelen 7:55-59 "Hij zag bij zijn dood de hemel geopend." Bij de aanvraag van het wapen waren de kleuren waarschijnlijk niet gespecificeerd, waardoor het is verleend in de rijkskleuren goud op blauw.

Verwant wapen[bewerken | brontekst bewerken]