Wapen van Heeswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Heeswijk

Het wapen van Heeswijk werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Heeswijk bevestigd. Op 1 januari 1969 werd Heeswijk samengevoegd met Dinther tot de nieuwe gemeente Heeswijk-Dinther, waarmee het wapen van Heeswijk kwam te vervallen. In het wapen van Heeswijk-Dinther werden de wapens van de twee voormalige gemeenten samengevoegd. Op 1 januari 1994 ging Heeswijk-Dinther, samen met de gemeenten Nistelrode en Heesch op in een nieuwe gemeente die aanvankelijk Heesch genoemd werd, maar na een jaar verderging onder de naam Bernheze. Door de wijzigingen kwam het wapen van Heeswijk-Dinther te vervallen. De wapens van de samenstellende gemeenten waren te verscheiden om samengevoegd te worden, zodat het wapen van Bernheze geheel nieuw werd ontworpen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

In azuur een leeuw van goud, gehalsband van hetzelfde.[1]

De heraldische kleuren zijn lazuur (blauw) en goud (geel). Dit zijn de rijkskleuren. De beschrijving is later toegevoegd, oorspronkelijk stond in het register uitsluitend een tekening.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Van der Leck, heren van Heeswijk en Dinther. Ook het wapen van Dinther is van dit familiewapen afgeleid. Bij de aanvraag van het wapen waren de kleuren waarschijnlijk niet gespecificeerd, waardoor het is verleend in de rijkskleuren goud op blauw.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens zijn verwant aan het wapen van Heeswijk: