Wapen van Drongelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Drongelen

Het wapen van Drongelen werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren bevestigd. Op 1 augustus 1908 wijzigde deze gemeente haar naam in Drongelen, zonder gevolgen voor het gemeentewapen. Op 1 mei 1923 ging de gemeente op in de nieuw opgerichte gemeente Eethen, waarmee het wapen kwam te vervallen. In het wapen van Eethen werd het wapen van Drongelen in de kwartieren II en III opgenomen. Op 1 januari 1973 ging Eethen op in de nieuw gevormde gemeente Aalburg. In het wapen van Aalburg zijn drie wielen opgenomen, afkomstig van de voorgaande gemeenten die een wiel in hun wapen voerden, waaronder Drongelen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

In lazuur een zesspakig rad van zilver[1]

In het wapenregister is geen beschrijving opgenomen; deze is later toegevoegd. De heraldische kleuren zijn zilver op blauw. Het rad heeft zes spaken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van Drongelen is afgeleid van het wapen van Heusden. De oudst bekende vermelding is in het wapenboek Gelre (1414), voor Willem van Drongelen. Deze voerde een zilveren rad op een blauw schild. Ook latere vermeldingen geven deze kleuren aan.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]