Wapen van Moergestel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Moergestel

Het wapen van Moergestel werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Moergestel bevestigd. Op 1 januari 1997 ging deze gemeente op in de gemeente Oisterwijk, waarmee het wapen van Moergestel als gemeentewapen kwam te vervallen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

Van lazuur beladen met St.Jan van goud, verzeld ter wederzijde van een schild van goud, het eerste gevierendeeld, ten eersten en vierden beladen met een leeuw, ter tweede en derde met een boomstruik; het tweede schild beladen met 3 hoorns, alles van lazuur.[1]

De heraldische kleuren zijn lazuur (blauw) en goud (geel). Dit zijn de rijkskleuren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van een schependomzegel van de heerlijkheid Moergestel uit 1403. Hierop staat Johannes de Doper afgebeeld, met aan zijn rechterzijde het wapen van de hertogen van Brabant-Limburg en aan zijn linkerzijde het wapen van het geslacht Horn-Perwijs. St. Jan houdt het Lam Gods in zijn handen. De tekenaar van de Hoge Raad van Adel heeft deze tekening verbasterd: het Lam Gods is een hoofd geworden, en twee van de leeuwen uit het wapen van Brabant-Limburg zijn veranderd in boomstruiken. Waarschijnlijk zijn de kleuren van het wapen bij de aanvraag niet aangegeven, waardoor het wapen is verleend in de rijkskleuren goud op blauw.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]