Wikipedia:Wikiproject/Skepticisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Het Wikiproject Skepticisme is een Wikiproject dat bedoeld is om artikelen die te maken hebben met wetenschappelijk skepticisme aan te maken, te verbeteren en te onderhouden. Hieronder vallen artikelen die gaan over beweringen in het domein van de wetenschap en de filosofie die strijdig zijn met de huidige verzameling wetenschappelijk bewijs of die betrekking hebben op het paranormale. Het project verzekert dat deze artikelen zijn geschreven vanuit een neutraal standpunt en geen ongeldige beweringen als waarheid voorstellen.

Het project coördineert het werk van Wikipedianen die zich richten op het verduidelijken van het onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap. Voorbeelden van terreinen die het project bijhoudt zijn alternatieve geneeswijzen, antiwetenschappelijke religieuze beweringen (waaronder creationisme, eindtijdvoorspellingen en zondvloedgeologie), astrologie, complottheorieën, de Controverse over de opwarming van de Aarde, cryptozoölogie, magie, mediums, pseudogeschiedenis (waaronder geschiedvervalsing), ufologie etcetera. Het project houdt zich niet bezig met artikelen die gaan over filosofisch scepticisme.

De doelen van dit Wikiproject zijn als volgt:

  1. Het aanmaken van artikelen die te maken hebben met wetenschap en kritisch denken.
  2. Het aanmaken van nieuwe Wikipedia-artikelen over onderwerpen die nog niet door Wikipedia worden behandeld, maar wel door The Skeptic's Dictionary (Het Woordenboek van de Skepticus).
  3. Het recenseren van skepticisme-gerelateerde artikelen om de kwaliteit ervan te verbeteren en mogelijk de Etalagestatus te doen bereiken.
  4. Het vaststellen van reglementen en richtlijnen voor de Nederlandstalige Wikipedia die het leveren van een correcte, uniforme en betrouwbare bronvermelding verplicht dan wel aanbevolen maken (WP:BRON, WP:Betrouwbaarheid van bronnen).
  5. Het correct categoriseren van veroordeelde fraudeurs en oplichters en het toevoegen van kritiek waar goed onderbouwde kritiek geboden is.
  6. Het vormen van een netwerk en discussieruimte voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in bijdragen aan dit project.

Deelnemers / Geïnteresseerden[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruikersinfobox Wikiproject Skepticisme:
Deze gebruiker is lid van het WikiProject Skepticisme

Meedoen? Geïnteresseerd? Meld je hieronder aan!

  1. Nederlandse Leeuw 7 apr 2015 23:55‎
  2. Timelezz (overleg) 8 apr 2015 00:07 (CEST)[reageren]
  3. Elly (overleg) 8 apr 2015 10:01 (CEST) Goed initiatief![reageren]
  4. Meglosko (overleg) 8 apr 2015 20:30 (CEST)[reageren]
  5. Praegressus (overleg) 30 jun 2015 15:39 (CEST)[reageren]
  6. Laurier (overleg) 23 jul 2018 07:36 (CEST)[reageren]
  7. PJ Geest (overleg) 23 okt 2021 16:48 (CEST)[reageren]

Aan deze subprojecten wordt momenteel gewerkt. Je kunt vragen om mee te doen of je eigen subproject beginnen.