Willem van Aelst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.244.187.98 (overleg) op 24 jan 2009 om 22:29.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Willem van Aelst: "Stilleven met bloemen" (1665)

Willem van Aelst (Utrecht?, 1625 of 1626Amsterdam, ca. 1683) was een Nederlands schilder van bloem- en jachtstillevens. Hij introduceerde de asymmetrie in het stilleven. Hij ondertekende zijn werk soms met Gullielmo, de Italiaanse vorm van zijn naam.

Biografie

Willem van Aelst werd geboren als zoon van een notaris. Hij leerde het schildersvak bij zijn oom, de stillevenschilder Evert van Aelst in Delft. In 1643 werd van Aelst opgenomen in het Sint-Lucasgilde, het gilde van schilders.

Van 1645 tot 1649 woonde hij in Frankrijk, wat belangrijk was voor de ontwikkeling van zijn kunst. Vervolgens reisde hij door naar Italië, waar hij schilderde aan het hof van Ferdinando II de' Medici in Florence. Hij ontving van de groothertog van Toscane een gouden medaille als beloning voor zijn diensten. Er zijn nog verschillende bloem- en wildstillevens uit die tijd overgebleven in het Palazzo Pitti te Florence. Van Aelst werd lid van de Bentvueghels en is door zijn vakgenoten vogelverschrikker genoemd. In Italië had hij gezelschap van Matthias Withoos en Paulus Bor jr.

In 1657 keerde Van Aelst terug naar Nederland samen met Otto Marseus van Schrieck. Hij vestigde hij zich eerst in Delft, maar trok al spoedig naar Amsterdam. Van Aelst specialiseerde zich als een van de eerste op jachtstilleven. Zijn voornaamste navolgers waren Rachel Ruysch en Jan van Huysum.

Werken van Van Aelst zijn o.a. te vinden in het Mauritshuis te Den Haag, in de National Gallery of Art te Washington D.C. en in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Willem van Aelst op Wikimedia Commons.