William Westmoreland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Westmoreland

William Childs Westmoreland (Spartanburg County (South Carolina), 26 maart 1914Charleston (South Carolina), 18 juli 2005) was een Amerikaanse generaal, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Vietnamoorlog.

In 1936 werd Westmoreland officier bij de Artillerie. Hij diende onder andere in de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. Van 1964 tot 1968 was hij bevelhebber van de Amerikaanse troepen in de Vietnamoorlog. Na het Tet-offensief in 1968 werden zijn positieve berichten over de stand van zaken van de oorlog in de VS niet langer geloofd. Later dat jaar werd hij vervangen door generaal Creighton W. Abrams.

Generaal Westmoreland heeft tijdens zijn commando voortdurend aangedrongen op uitbreiding van de oorlog tot het grondgebied van Noord-Vietnam, Laos en Cambodja. Immers ook de Vietcong opereerde vanuit die gebieden. President Johnson wilde echter het conflict niet verder uit de hand laten lopen.

Westmoreland heeft altijd de stelling verdedigd, dat door de Vietnam-oorlog de verdere verspreiding van het communisme over Azië werd voorkomen.

Na zijn tijd in Vietnam was Westmoreland van 1968 t/m 1972 bevelhebber van het Amerikaanse leger, waarna hij het leger verliet. In 1974 deed hij mee aan de verkiezingen voor gouverneur van de staat South Carolina, die hij verloor. Hij overleed op 91-jarige leeftijd in het Bishop Gadsden retirement home in Charleston, South Carolina.