Ybema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ybema (ook: IJbema) is een van oorsprong Friese familie die bestuurders en politici voortbracht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stamreeks begint met Yb Douwes die in 1668 trouwde in het Friese Kimswerd met Wijke Jacobs. Zijn zoon Douwe Ybs gebruikte vanaf 1730 voor zichzelf en zijn kinderen en kleinkinderen de familienaam IJbema of Ybema. Via Douwe Ybema’s dochter Wijke, zijn kleinzoons en zijn kleindochters is de naam doorgegeven aan enkele families IJbema en Ybema.

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Verlaagd doorsneden, A. in de linkeronder- en rechterbovenhoek een klaverblad en in de linkerboven- en rechteronderhoek een eikel, B. een lelie. Helmteken: een lelie. Het wapen is onder andere terug te vinden op de kerkbanken in de Kerk van Niebert en op verschillende graven in de kerk en op het kerkhof bij deze kerk.

Ybema's Mole[bewerken | brontekst bewerken]

In Workum staat een molen genaamd Ybema's Mole. Deze molen werd door de eigenaar, de agrariër Ybema, in de jaren tachtig voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de gemeente met als doel dat de molen opgeknapt zou worden. In 2002 werd de molen door de Molenstichting Súdwest-Fryslân gerestaureerd. In de muur van de molen zit sindsdien een gedenksteen. De molen is nog steeds functioneel en wordt goed onderhouden door de molenaars van de stichting. De molen is te bezichtigen als de molen draait en op afspraak.

Bekende telgen[bewerken | brontekst bewerken]