35e jaarlijkse conferentie van de G8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart met de G8-landen groen gekleurd

De 35e conferentie van de G8, de jaarlijkse bijeenkomst van de G8, de groep van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, vond plaats van 8 t/m 10 juli 2009. Oorspronkelijk was gepland de bijeenkomst te laten doorgaan op het Italiaanse eiland La Maddalena [1][2] Na de aardbeving van L'Aquila werd de top geherlocaliseerd naar L'Aquila. Hiermee konden een gedeelte van de investeringen voor de infrastructuur van het topoverleg, ook dienen voor de heropbouw van de zwaar getroffen regio.

Aanwezigen[bewerken]

G8-leiders in Italië

Permanente leden van de G8-landen[bewerken]

Andere genodigden[bewerken]

Staatsleiders van de G8+5-landen[bewerken]

Uitgenodigd door het gastland[bewerken]

Leiders van internationale organisaties[bewerken]

Agenda[bewerken]

Voor, tijdens en na de vorige G8-top al enkele belangrijke kwesties op de agenda geplaatst. Het betreft de problematiek van de klimaatsveranderingen en de armoede in Afrika. Deze twee onderwerpen stonden ook reeds op de top in Hokkaidō in 2008 op de agenda. Daarnaast was er bijzondere aandacht voor

  • de economische crisis¨
  • de herlancering van de internationale handel
  • voedselveiligheid
  • toegang tot watervoorraden
  • gezondheidszorg
  • oplossing van regionale crisissen.

De eerste dag was een G8 sessie, de tweede dag waren er G8+5 sessies, met aanvulling van andere geïnviteerde staatshoofden of regeringsleiders en internationale organisaties. De derde dag kwam de G8 samen met andere staatshoofden en vertegenwoordigers van internationale organisaties.

Externe link[bewerken]