Aartsbisdom Udine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arcidiocesi di Udine
Basisgegevens
Aartsbisschop Andrea Bruno Mazzocato
Parochies 373
Bevolking 488.500 (2007)
Katholieken 478.000 (2007)
Website http://www.diocesiudine.it/
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom Udine
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Udine (Latijn: Archidioecesis Utinensis; Italiaans: Arcidiocesi di Udine) is een aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in Italië waarvan de zetel staat in de stad Udine. Het aartsbisdom is het metroplotiaan aartsbisdom van de kerkprovincie Udine. Het aartsbisdom valt samen met deze kerkprovincie en kent geen suffragane bisdommen. De grenzen van het aartsbisdom vallen samen met die van de provincie Udine.

Het aartsbisdom ontstond in 1751, toen het patriarchaat Aquileja op aandrang van Oostenrijk door paus Benedictus XIV werd gesplitst in de aartsbisdommen Udine en Gorizia. Tot eerste aartsbisschop werd de laatste patriarch van Aquileja benoemd. Voor hem veranderde er weinig, want de patriarchen resideerden al eeuwen in Udine en hij mocht de titel tot zijn dood blijven voeren. Tot de kerkprovincie van het nieuwe aartsbisdom behoorden de bisdommen:

In 1818 werd het aartsbisdom opgeheven en alle bisdommen van de kerkprovincie werden suffragaanbisdom van het patriarchaat Venetië. In 1847 verleende paus Pius IX Udine de status van aartsbisdom. Het heeft geen suffragane bisdommen.

De beschermheiligen van het aartsbisdom zijn Hermagoras en Fortunatus.

Het aartsbisdom heeft 488.000 inwoners waarvan 97% katholiek is. Zij worden in 373 parochies bediend door 348 priesters. Sinds 20 augustus 2009 is Andrea Bruno Mazzocato aartsbisschop van Udine.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]