Aartsbisdom Milaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arcidiocesi di Milano
Aartsbisdom Milaan
Basisgegevens
Aartsbisschop Mario Delpini
Parochies 1.107
Oppervlakte 4.217 km²
Bevolking 5.232.972 (2007)
Katholieken 4.930.972 (2007)
Website http://www.chiesadimilano.it/
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom Milaan
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Milaan (Latijn: Archidioecesis Mediolanensis, Italiaans: Arcidiocesi di Milano) is een metropolitaan aartsbisdom van de Katholieke Kerk in Italië. Het aartsbisdom kent de volgende suffragane bisdommen:

Volgens de legende zou het bisdom in 52 gesticht zijn door de apostel Barnabas. Vast staat dat het in de vierde eeuw werd verheven tot aartsbisdom. De belangrijkste bisschop van de late oudheid was Ambrosius van Milaan, wiens Ambrosiaanse ritus tot op de dag van vandaag in het aartsbisdom Milaan wordt gebruikt.

Belangrijke aartsbisschoppen van Milaan vanaf de Middeleeuwen tot de tegenwoordige tijd waren: Umberto Crivelli, die in 1185 gekozen zou worden tot paus Urbanus III, Ottone Visconti (1207-1295), grondlegger van de heerschappij van het Huis Visconti, Carolus Borromeüs leider van de contrareformatie in Noord-Italië, Achille Ratti, die in 1922 werd gekozen als paus Pius XI en Giovanni Battista Montini, die in 1963 werd gekozen als paus Paulus VI.

De huidige aartsbisschop van Milaan is Mario Delpini. In het aartsbisdom wonen ongeveer 5 miljoen katholieken, verdeeld over meer dan 1100 parochies. De aartsbisschop van Milaan wordt terzijde gestaan door vier hulpbisschoppen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Milan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.