Aartsbisdom Trente

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arcidiocesi di Trento
Aartsbisdom Trente
Basisgegevens
Aartsbisschop Lauro Tisi
Parochies 452
Oppervlakte 6.212 km²
Bevolking 530.308 (2014)
Katholieken 486.000 (2014)
Patroon Vigilius van Trente
Website arcidiocesi.trento.it
Kaart van de kerkprovincie
Aartsbisdom Trente
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Het aartsbisdom Trente (Latijn: Archidioecesis Tridentina; Italiaans: Arcidiocesi di Trento) is een metropolitaan aartsbisdom van de Rooms-Katholieke Kerk in Italië. De zetel van het aartsbisdom is in Trente. De aartsbisschop van Trente is metropoliet van de kerkprovincie Trente waartoe ook het volgende suffragane bisdom behoort:

Het aartsbisdom komt grotendeels overeen met de provincie Trente. De kerkprovincie Trente omvat daarnaast ook Zuid-Tirol.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een legende was Trente reeds in de eerste eeuw bisschopszetel. De eerste vermelding van een bisschop van Trente is echter uit 381 toen bisschop Abundatius van Trente werd genoemd als een van de deelnemers aan een door keizer Gratianus georganiseerde synode in Aquileia. Sinds 952 behoorde het bisdom tot het Heilige Roomse Rijk. Hieruit ontstond in 1027 het hoogstift Trente.

Zie prinsbisdom Trente voor de geschiedenis van de wereldlijke macht van het bisdom

In de 16e eeuw werd het bisdom het toneel van het Concilie van Trente. Tot 1751 maakte Trente deel uit van de patriarchaat Aquileja en vervolgens van de kerkprovincie Gorizia. In 1772 werd Trente onder rechtstreeks gezag van de Heilige Stoel geplaatst. In 1825 werd het suffragaan aan het aartsbisdom Salzburg. In 1920 werd het weer een immediatum en in 1929 werd het bisdom verheven tot aartsbisdom[1].

In 1964 werden de Duitstalige gebieden van het aartsbisdom afgesplitst als het bisdom Bozen-Brixen[2] en suffragaan gesteld aan Trente.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Aartsbisdom Trente op www.catholic-hierarchy.org
Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Trento van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.