Acte van Redemptie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Haga-comitis in Hollandia 1570. Plattegrond van Den Haag met geheel rechts een deel van het (latere) Malieveld en de Koekamp. Beiden zijn een onderdeel van het Haagse Bos

De Acte van Redemptie is een document uit de Tachtigjarige Oorlog.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was de oude katholieke regering Den Haag ontvlucht, aangezien daar geen stadsmuren waren om de stad te beschermen. De protestante regering was uitgeweken naar Delft.

In 1575 was de stad zwaar beschadigd, er was geldgebrek, en de katholieke panden werden in beslag genomen. De Kloosterkerk en het Haagse Bos zouden verkocht worden om huursoldaten te betalen. Op 14 januari 1576 besloot het Haagse bestuur dat de Kloosterkerk behouden moest worden. Het nemen van de beslissing om het Haagse Bos te behouden was moeilijker te nemen, want een deel van Den Haag werd niet bestuurd door het dorpsbestuur maar door de rechters van het Hof van Holland en de heren van de Grafelijke Rekenkamer die het gebied op en rond het Binnenhof bestuurden. Toch werd voorgesteld dat Den Haag de verkoop van het Bos kon afkopen tegen het toen zeer aanzienlijke bedrag van 6.000 ponden. Een aardbeving in de nacht van 22 op 23 januari zorgde nog voor meer problemen. Er werd om uitstel van betaling gevraagd doch dit werd niet gegeven. Er moest binnen tien dagen betaald worden.

Op 16 april 1576 verleende Willem van Oranje in Delft een Acte van Redemptie. Hierin beloofde de regering dat het Haagse Bos van Den Haag zal blijven 'geredimeerd en geaffecteerd', dat het gebruikt zou worden voor het ontwikkelen van het bos en de jachtmogelijkheden en dat het nooit zal worden verkocht om te kappen. Het gewone volk mocht het bos niet betreden.

In de loop der jaren is het Haagse Bos toch kleiner geworden, het Malieveld behoorde tot het bos, maar ook het eiland Nieuwe Uitleg tot aan de Haagse grachtengordel maakte deel uit van het bos.

De Acte van Redemptie geldt nog steeds. Dat bleek onder meer toen burgemeester Deetman in 2008 voorstelde het Nationaal Historisch Museum op het Malieveld te bouwen. Dit kon niet vanwege de Acte.

Externe links[bewerken]

Wikisource NL Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Akte van Redemptie op de Nederlandstalige Wikisource.