Afrikaanse zwaluwstaartwouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afrikaanse zwaluwstaartwouw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2013)
Afrikaanse zwaluwstaartwouw (Chelictinia riocourii)
Afrikaanse zwaluwstaartwouw (Chelictinia riocourii)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht:Chelictinia
Soort
Chelictinia riocourii
(Vieillot, 1822)
Afbeeldingen Afrikaanse zwaluwstaartwouw op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Afrikaanse zwaluwstaartwouw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Afrikaanse zwaluwstaartwouw(Chelictinia riocourii) is een roofvogel uit de familie havikachtigen (Accipitridae) en het monotypische geslacht Chelictinia.[2] Deze slanke, zwaluwachtige roofvogel komt wijd verspreid voor in Afrika boven de evenaar.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Afrikaanse zwaluwstaartwouw is 30 cm lang en een spanwijdte van 78 cm. De vogel lijkt op een stern door de zilvergrijze bovenkant en de diep gevorkte (grijze) staart. De vogel heeft een wit "gezicht" met een donkere vlek rond het rood gekleurde oog.[3]

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel jaagt voornamelijk op insecten en spinnen, maar ook op hagedissen en knaagdieren. De zwaluwstaartwouw jaagt door te "bidden" als een torenvalk om daarna in een duikvlucht de prooi te overmeesteren. De vogels broeden en foerageren soms in losse groepen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Afrikaanse zwaluwstaartwouw komt voor in een brede zone die loopt van West-Afrika tot Oost-Afrika, met name van Senegal en Gambia tot Somalië en noordoostelijk Kenia in de gordel van steppen en savannes. Het is een vogel van halfwoestijnen die vaak wordt aangetrokken door bosbranden en predeert dan op de insecten en andere dieren die massaal de brand ontvluchten.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De Afrikaanse zwaluwstaartwouw heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) uiterst gering. De grootte van de populatie wordt geschat op op 670 tot 6700 volwassen vogels, maar gaat in aantal achteruit door vernietiging van het leefgebied en het gebruik van pesticiden. Echter, het tempo van aantalsvermindering ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat de zwaluwstaartwouw als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]