Akkerhoornbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akkerhoornbloem
Akkerhoornbloem - Cerastium arvense - plant.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Geavanceerde tweezaadlobbigen
Orde:Caryophyllales
Familie:Caryophyllaceae (Anjerfamilie)
Geslacht:Cerastium (Hoornbloem)
Soort
Cerastium arvense
L. (1753)
Cerastium arvense (xndr).jpg
Akkerhoornbloem - Cerastium arvense - closeup.jpg
Akkerhoornbloem
Afbeeldingen Akkerhoornbloem op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Akkerhoornbloem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De akkerhoornbloem (Cerastium arvense) is een vaste plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De bloei vindt plaats van april tot augustus.

De hoogte varieert van 5-25 cm, onder gunstige omstandigheden tot 40 cm. Naast een bloeiende opstijgende stengel zijn er meerdere niet bloeiende spruiten langs de grond. De witte bloemen zijn klokvormig, hebben een behaarde kelk en vormen van vijf tot vijftien bloemige schermen. De plant wordt weleens verward met grote muur (Stellaria holostea).

De akkerhoornbloem komt op het hele noordelijk halfrond voor, in Noord-Afrika, ook in gematigde delen van Azië en is in heel Europa vertegenwoordigd.

In West-Europa, ook in België en Nederland, komt de akkerhoornbloem minder voor dan vroeger. Deze plant gedijt het best op voedselarme (oligotrofe) grond. Door de bemesting van landbouwgronden wordt ook de grond langs landwegen verrijkt. De akkerhoornbloem legt het dan af tegen soorten die in dit milieu succesrijker zijn. Wanneer de plant op iets minder voedselarme grond voorkomt, zijn de bladen vaak niet grijs of grijsgroen, maar overwegend donkergroen.

De akkerhoornbloem kan gevonden worden op droge zandige kalkhoudende grond zoals in duinen, vaak tussen het gras. In weerwil van haar naam groeit akkerhoornbloem veel in weiden en niet in akkers. In deze droge en voedselarme weiden groeit vaak ook knolboterbloem (Ranunculus bulbosus) . Ze wordt vaak door insecten bezocht, maar mogelijk treedt in veel gevallen geen kruisbestuiving op omdat alle planten op een groeiplaats ontstaan zijn via ongeslachtelijke weg van één moederplant.

Externe link[bewerken]

Wikibooks Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Ecologisch tuinieren - Akkerhoornbloem.