Naar inhoud springen

Aleksej Broesilov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aleksej Broesilov
Aleksej Aleksejevitsj Broesilov
Geboren 19 augustus 1853
Tbilisi
Overleden 17 maart 1926
Moskou
Rustplaats Novodevitsjibegraafplaats, Moskou
Religie Russisch-orthodox[1]
Land/zijde Vlag van Keizerrijk Rusland Keizerrijk Rusland
Vlag van Russische SFSR (1918-1937) Russische SFSR
Onderdeel Russische Keizerlijk Leger
Dienstjaren 1871[1] - 1924
Rang Generaal der Cavalerie
Bevel 8e Leger (Keizerrijk Rusland)
Slagen/oorlogen Russisch-Turkse Oorlog

Eerste Wereldoorlog


Pools-Russische Oorlog

Aleksej Aleksejevitsj Broesilov (Russisch: Алексе́й Алексе́евич Бруси́лов) (Tbilisi, 19 augustus 1853Moskou, 17 maart 1926) was een Russisch generaal die vooral bekend werd door zijn militaire tactieken tijdens het Broesilov-offensief in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn oorlogservaringen werden vertaald in het Engels in 1930 en uitgegeven onder de naam A Soldier's Notebook, 1914–1918.

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Broesilov werd geboren in Tiflis (nu Tbilisi, Georgië). Zijn vader was Russisch en zijn moeder Pools. Nadat hij zijn studie had afgerond, ging hij in het Russische leger. Hij vocht in de Russisch-Turkse (1877-1878). In 1906 werd hij tot generaal gepromoveerd.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Broesilov diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als commandant van het achtste leger en later als opperbevelhebber aan het Zuidwestfront. Daarmee verdiende hij de reputatie van Ruslands beste generaal. Tijdens de planning en de voorbereidende fase bedacht Broesilov met zijn team een innovatieve methode die anticipeerde op de effectieve Duitse infiltratietactieken van die tijd. Het Broesilov-offensief, uitgevoerd door het Russische achtste leger, was een van de belangrijkste Russische campagnes tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij dit offensief verloor het Oostenrijks-Hongaarse leger 1,5 miljoen soldaten en 25.000 vierkante kilometer land.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]