Allerheiligst Hart van Jezuskerk (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allerheiligst Hart van Jezuskerk
De Allerheiligst Hart van Jezuskerk
Plaats Rotterdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Heilig Hart van Jezus
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Gebouwd in 1879-1880
Restauratie(s) 1910
Gesloopt in 1940 (door oorlogshandelingen verwoest)
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Afmeting 20 x 46 meter
Interieur
Orgel M. Maarschalkerweerd, 1884
Afbeeldingen
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Allerheiligst Hart van Jezuskerk was een rooms-katholieke kerk in Rotterdam.

De kerk werd tussen 1879 en 1880 gebouwd aan de Van Oldenbarneveltstraat bij het centrum van de stad. Dit deel van het centrum was destijds nog in ontwikkeling en waar eerst nog weilanden lagen breidde nu de stad verder in westelijke richting uit. Het kerkbestuur van de Sint-Dominicuskerk besloot tot de bouw van een kerk in dit nieuwe stadsdeel.

De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van Evert Margry, een leerling van Pierre Cuypers. Margry ontwierp een driebeukige neogotische kruiskerk. De kerk was 46 meter lang en 20 meter breed. De kerk stond niet vrij, maar was ingebouwd tussen woonhuizen en het pastoriegebouw. Het rondboogportaal met dubbele deuren was versierd met een frontaal, dat werd bekroond met een kruis. Hierboven was een rij arcaden, met daarboven een groot roosvenster. Het dak was versierd met een kroonlijst, waar op de punt een kruis stond. Links van de gevel stond de hoge vierkante toren met de klok. Rechts stond nog een kleine toren, die maar net hoger was dan de nok van het gebouw. Twee lagere achthoekige torens stonden bij het koor aan de achterzijde van de kerk.

In de eerste jaren van zijn bestaan werd de kerk verder verfraaid met kunstwerken. In 1884 werd een nieuw orgel geplaatst. De parochie groeide sterk en er werd een uitbouw aan de linkerzijde van de kerk gebouwd. In de jaren 1910 moest een grote restauratie aan de kerk worden uitgevoerd, toen bleek dat fundering niet in orde was waardoor de vloer wegzakte.

Bij het Bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd de Allerheiligst Hart van Jezuskerk door brand verwoest.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rotterdam, Allerheiligst Hart van Jezuskerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.