Naar inhoud springen

Sint-Lambertuskerk (Kralingen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Lambertuskerk
Lambertuskerk gezien vanaf de Oostzeedijk
Plaats Rotterdam
Gewijd aan Lambertus van Maastricht
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 31′ OL
Gebouwd in 1875-1878
Monumentnummer  506428
Architectuur
Architect(en) Evert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Afbeeldingen
Sint-Lambertuskerk gezien vanaf de Honingerdijk rond 1900
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een rooms-katholieke kerk in Rotterdam-Kralingen.

De Lambertuskerk staat op de hoek van de Beneden Oostzeedijk en de Hoflaan. Hij werd in neogotische stijl ontworpen door Evert Margry, een leerling van P.J.H. Cuypers, en gebouwd in de periode 1875-1878. De kerk werd op 26 juni 1878 gewijd aan Sint Lambertus, de schutspatroon van Kralingen.

Oorspronkelijk was het interieur van de kerk eenvoudig gehouden, maar in 1900 kreeg de kerk een nieuw orgel van de bekende orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. In 1903 werd het interieur van de kerk voorzien van polychrome schilderingen. In de jaren twintig werden de zijbeuken uitgebouwd.

In de toren hangen twee luidklokken met de tonen Fis' en Cis' '. Ze zijn voorzien van elektrische luidinrichtingen. Achter in de kerk in het noordelijk Mariakoor is er een kleine luidklok geplaatst die vermoedelijk in de dakruiter heeft gehangen en als angelusklokje diende.

De Sint-Lambertuskerk is een rijksmonument. Het uitzicht van de Boven Oostzeedijk wordt niet belemmerd door de huizenbouw aan de Beneden Oostzeedijk. Daardoor is de hoge, spitse toren van de Sint Lambertus een des te opvallender verschijning.

De naam van de nabijgelegen Lambertusstraat wordt het eerst genoemd in 1874. Ook niet ver is de Lambertweg, in 1927 vernoemd naar de familie Lambert die in de 18e en 19e eeuw verschillende burgemeesters van Kralingen had voortgebracht.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Lambertuskerk (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.