Stieltjeskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stieltjeskerk
De Stieltjeskerk rond 1910
Plaats Rotterdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Martelaren van Gorcum
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Gebouwd in 1885-1886
Sluiting 1973
Gesloopt in 1976
Architectuur
Architect(en) Johannes Kayser
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Zitplaatsen 690
Afbeeldingen
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Martelaren van Gorcumkerk, beter bekend als de Stieltjeskerk, was een rooms-katholieke kerk aan het Stieltjesplein in Rotterdam.

Rotterdam kende door zijn haven een enorme groei in de tweede helft van de 19e eeuw. De wijk Feijenoord werd destijds gebouwd op de zuidelijke Maasoever. Een aanzienlijk deel van de nieuwe bewoners waren katholieken afkomstig uit de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Voor hen werd tussen 1875 en 1876 aan de Roentgenstraat een houten noodkerk gebouwd door de sociaal bewogen bouwpastoor Ludovicus Gompertz.

Tussen 1885 en 1886 werd aan het Stieltjesplein een stenen kerk gebouwd. Architect Johannes Kayser ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, met een toren met naaldspits aan de voorzijde. De kerk werd gewijd aan de Martelaren van Gorcum. Op 12 juli 1886 werd de Stieltjeskerk ingewijd.

Na de Tweede Wereldoorlog liep het aantal parochianen sterk terug. De Martelaren van Gorcumparochie is gefuseerd en uiteindelijk opgegaan in de Heilige Drie-Eenheidparochie. De Stieltjeskerk werd gesloten en in 1976 gesloopt. Op deze plaats staan nu woningen. De twee deuren van de entree en een aantal glas-in-loodramen zijn bewaard gebleven bij het Museum Rotterdam. Ook de kerkklok van de Stieltjeskerk is behouden gebleven en is na restauratie opgesteld op de Boulevard Zuid. Tegenwoordig staat de klok op het Vredesplein.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Martelaren van Gorcumkerk (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.