Almadasuchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Almadasuchus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Jura
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Familie:Hallopodidae
Geslacht
Almadasuchus
Pol et al., 2013
Typesoort
Almadasuchus figarii
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Almadasuchus[1] is een geslacht van uitgestorven Crocodylomorpha bekend uit de Puesto Almada-afzetting van de Cañadón Asfalto-formatie uit het vroege Midden-Jura (Vroeg-Bajocien) van Patagonië, Argentinië.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het bevat als enige soort Almadasuchus figarii benoemd door Diego Pol, Oliver W. M. Rauhut, Agustina Lecuona, Juan M. Leardi, Xu Xing en James M. Clark. De geslachtsnaam verwijst naar de vindplaats Puesto Almada. De soortaanduiding eert de geoloog Eduardo G. Figari.

Het is bekend van het holotype MPEF-PV 3838, een goed bewaard gebleven achterste deel van de schedel de onderkaken en postcraniale botten.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Almadasuchus wordt beschouwd als een overgangsvorm tussen crocodyliformen en eerdere archosauriërs met betrekking tot zijn hersenpan. Bij bijna alle diapside reptielen is de hersenpan zwak verbonden met andere botten die de achterkant van de schedel vormen, waardoor dit gebied flexibel of kinetisch wordt. Bij crocodyliformen is de hersenpan sterk gehecht aan een bot dat het quadratum wordt genoemd, waardoor de schedel volledig onbeweeglijk of akinetisch is. Het quadratum van Almadasuchus is niet volledig gefuseerd met de hersenpan, maar maakt verbindingen met twee hersenpanbeenderen, het basisfenoïde en het exoccipitale. Deze twee bevestigingspunten maakten de schedel van Almadasuchus waarschijnlijk volledig akinetisch. Jungarrsuchus, de op één na nauwst aan crocodyliformen verwante niet-crocodyliforme crocodylomorf, heeft een quadratum dat alleen verbonden is aan het exoccipitale.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een fylogenetische analyse die de eerste beschrijving van de soort vergezelde, is Almadasuchus figarii het zustertaxon of de naaste verwant van de clade Crocodyliformes, een grote groep die zijn oorsprong had in het Laat-Trias en de moderne krokodilachtigen omvat. Het is ook een naaste verwant van de Sphenosuchia, een parafyletische groep van meer basale niet-crocodyliforme crocodylomorfen. Almadasuchus is het nauwst verwant aan de sphenosuchiër Junggarsuchus uit het Midden-Jura van China. Almadasuchus is een van de slechts vier niet-crocodyliforme crocodylomorfen die bekend zijn van na het Vroeg-Jura, de andere zijn Junggarsuchus en twee sphenosuchiërs uit de Morrison-formatie uit het Laat-Jura in het westen van de Verenigde Staten, Hallopus en Macelognathus. Crocodyliformen verschenen in het Laat-Trias en begonnen een belangrijke evolutionaire spreiding in het Jura, waardoor Almadasuchus een van de laatste niet-crocodyliforme crocodylomorfen was.

Hieronder is een cladogram aangepast van Pol et alii:

Crocodylomorpha 

Pseudhesperosuchus




Dromicosuchus



Hesperosuchus



Kayentasuchus



Saltoposuchus




Litargosuchus



Terrestrisuchus





Sphenosuchus




Dibothrosuchus




Junggarsuchus




Almadasuchus


Crocodyliformes

Protosuchus




Orthosuchus




Gobiosuchus




Sichuanosuchus




Zosuchus


Mesoeucrocodylia


Hsisosuchus



Notosuchia




Neosuchia