Ananias en Saffira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
"De dood van Ananias", Rafaël, 1515

Ananias en Saffira waren een echtpaar dat wordt vermeld in het Bijbelboek Handelingen 5: 1-11. Ze stierven op dezelfde dag omdat ze God hadden bedrogen. Ze hadden een stuk grond verkocht en hielden een deel van het geld voor zichzelf. Een zeker deel brachten zij naar de apostelen.

In plaats van te zeggen dat ze een beetje achter hadden gehouden voor zichzelf, logen ze, door te doen alsof ze het hele bedrag inleverden. Toen Petrus erachter kwam, veroordeelde hij Ananias ter dood, en hij viel ter plekke dood neer. Even later kwam Saffira binnen, niet wetend dat haar man dood was, en toen Petrus met behulp van de Heilige Geest erachter kwam dat zij ook samen met haar man God had voorgelogen, viel zij ook dood neer en werd begraven naast haar man.

Niet het achterhouden van het geld was reden voor hun terdoodveroordeling, maar het liegen erover. In Handelingen 5: 3-4 staat te lezen:

3. Maar Petrus zei: 'Ananias, waarom heb je je door Satan laten misleiden en heb je de heilige Geest bedrogen door een deel van de opbrengst van het stuk grond achter te houden? 4. Je had het immers niet hoeven te verkopen, en nu je het wel verkocht hebt, had je met de opbrengst toch kunnen doen wat je wilde? Wat heeft je bezield om je zo te gedragen? Niet de mensen heb je bedrogen, maar God zelf.