Ankenbuck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Concentratiekamp Ankenbuck
Ankenbuck (Duitsland)
Ankenbuck
Ingebruikname voorjaar 1933
Gesloten mei 1934
Locatie Brigachtal
Verantwoordelijk land nazi-Duitsland
Coördinaten 48° 0′ NB, 8° 31′ OL

Ankenbuck was een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp was gelegen tussen Donaueschingen en Bad Dürrheim in het zuidwesten van Duitsland. Het concentratiekamp werd in 1933 in gebruik genomen en deed slechts één jaar dienst.

Nadat de NSDAP aan macht was gekomen in Duitsland, wilde men direct een concentratiekamp in Ankenbuck oprichten. De eerste gevangenen kwamen eind april of begin mei aan in Ankenbuck.[1] Alle gevangenen waren op politieke gronden naar Ankenbuck gebracht. Het overgrote deel was lid van de Kommunistische Partei Deutschlands, maar ook enkele leden van de Sozialdemokratische Partei Deutschlands werden gevangengezet. Gemiddeld zaten er tussen de tachtig en honderd gevangenen in Ankenbuck. De gevangenen moesten werken in de landbouw en werden opgedragen te helpen bij het aanleggen van wegen. Gemiddeld moesten ze tien uur per dag werken. Op 12 maart 1934 besloten de Duitsers het concentratiekamp te sluiten.[2] Alle gevangenen werden overgeplaatst naar concentratiekamp Kislau.

Huidige staat[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig kan men de plaats waar het concentratiekamp vroeger was bezoeken. Er staan nog veel voormalige kampgebouwen overeind.