Arabesk (stripalbum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arabesk
Stripreeks De Blauwbloezen
Volgnummer 48
Scenario Raoul Cauvin
Tekeningen Willy Lambil
Type softcover
Pagina's 46
Eerste druk 2005
ISBN 9031426458
Albums van De Blauwbloezen
Portaal:  Strip

Arabesk is het 48ste album uit de Belgische stripreeks De Blauwbloezen. De scenarist is Raoul Cauvin, de tekeningen komen van Lambil en de inkleuring is gebeurd door Leonardo. Deze strip werd voor het eerst uitgegeven in 2005 door uitgeverij Dupuis.

Dit album staat helemaal in het teken van het Paard van korporaal Blutch, genaamd Arabesk. Het bestaat uit zes korte verhalen.

Verhaallijn[bewerken]

Deze strip is eigenlijk een verzameling van zes afzonderlijke delen die allemaal over Arabesk gaan.

Een verstandige keuze
Dit deel gaat over hoe Arabesk en Blutch bijeen zijn gekomen en waarom dit een verstandige keuze was (de vergelijking wordt gemaakt met de paarden die sergeant Chesterfield gehad heeft).
Wie een put graaft voor een ander...
Chesterfield wil per se het Arabesk afleren om te vallen bij een schot van de vijand. Hij denkt een middel te hebben gevonden, maar als Blutch ontdekt wat iemand met Arabesk gedaan heeft is deze zeer boos.
Hoefbevangenheid
Arabesk is ziek en iemand die veel van paarden kent (Murphy genaamd) zegt dat het Hoefbevangenheid is. Deze ziekte komt door troep te eten. Blutch gaat op onderzoek en vindt de dader die Arabesk troep heeft gegeven.
De grote school
een instructeur van de rijschool komt langs en vertoont kunstjes. Chesterfield vraagt aan die instructeur om Arabesk te leren om niet te vallen bij het eerste schot van de vijand. Deze instructeur is daar niet blij mee.
Stomdronken
de knecht van Generaal Grant moet flessen wijn leegkappen. Dit doet hij in een bron. Nadat Arabesk water (en dus ook wijn) uit deze bron heeft gedronken is het paard dronken. Arabesk heeft wel geleerd om geen alcohol meer te drinken.
De jeugd van Arabesk
in het laatste en langste deel komt de vroegere eigenaar van Arabesk in het kamp kijken. Hij vertelt aan Blutch en Chesterfield hoe Arabesk is geboren en wat er met de ouders van Arabesk is gebeurd en de andere paarden die hij had. De volgende dag is er een grote veldslag, maar de vroegere eigenaar van Arabesk keert tevreden terug naar huis na een bezoek aan het slagveld.

Personages in het album[bewerken]

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)