De groene jaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De groene jaren
Stripreeks De Blauwbloezen
Volgnummer 34
Scenario Raoul Cauvin
Tekeningen Willy Lambl
Type softcover
Pagina's 48
Eerste druk 1992
ISBN 9031415367
Albums van De Blauwbloezen
Portaal:  Strip

De groene jaren is het 34ste album uit de stripreeks de De Blauwbloezen. Het werd getekend door Willy Lambil en het scenario werd geschreven door Raoul Cauvin. Het album werd uitgegeven in 1992.

Het album is een weergave van de jeugdjaren van het personage Blutch.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Blutch is voor de zoveelste keer gedeserteerd en probeert alle mogelijke manieren om Sgt. Chesterfield van zich af te schudden (zoals zijn uniekleding te verwisselen met die van een vogelverschrikker). Als Blutch te pakken is genomen wordt hij voor een nacht gevangengezet in een nabijgelegen dorp, terwijl Chesterfield een hotel neemt. Daar in de kroeg beneden raakt Chesterfield aan de praat met een alcoholistische dokter, genaamd Harding die Blutch schijnt te kennen, Chesterfield wil hier alles over te weten komen.

Blutch en Harding[bewerken]

Harding vertelt hoe hij Blutch vroeger als baby bij hem op de stoep heeft gevonden. Dat hij een tijdje later het kind is kwijt geraakt (door zijn eigen drankmisbruik) en het geplaatst zag in een weeshuis. Vele jaren later moest Harding voor een ziektemelding naar het weeshuis toe en vroeg zich af of Blutch er nog was. Uiteindelijk vond hij hem en hielp hem te ontsnappen uit het weeshuis, waarna ze samen de wereld introkken. Eerst als goudzoekers daarna naar Californië waar Harding een praktijk opende en weer aan de drank ging. Blutch besteedde zijn tijd aan allerlei baantjes als krantenjongen, dokwerker, schoenenpoetser, kappersassistent en kelner. Door een samenloop van omstandigheden moesten Blutch en Harding vluchten uit San Francisco, door een ruzie met een patiënt van Harding. Vervolgens trokken ze naar Amador County om naar kwarts te zoeken. Daar ging ook niet alles over rozen en de twee besluiten uit elkaar te gaan na een ruzie. Harding treft Blutch een aantal jaar later weer aan bij een kreek waar naar goud wordt gezocht. De twee sluiten weer vriendschap, maar als Blutch een goudklomp heeft gevonden belazert Harding hem om er drank van te kopen. Als Harding weer terugkeert uit de stad, wanneer het geld op is, bemerkt hij dat op de plaats waar Blutch was, inmiddels een heel konvooi plaats heeft genomen. Van Blutch ontbreekt elk spoor.

Het verhaal houdt daar op en Sgt. Chesterfield is erg geëmotioneerd door het verhaal. Harding zegt hem om Blutch vrij te laten, maar Chesterfield vertelt hem dat hij niet meer kan doen dan zijn functie uitoefenen. De volgende dag is Blutch echter ontsnapt uit de gevangenis of heeft Harding hem mogelijk geholpen..

Personages in het album[bewerken]

  • Blutch
  • Sgt.Chesterfield
  • Dokter H.W.Harding
  • Silas Hancock (weeshuis beheerder)
  • Sutton (een sadistische mijnbeheerder/opzichter)
Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)