Wagen in 't Westen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wagen in 't Westen
Stripreeks De Blauwbloezen
Volgnummer 1
Scenario Raoul Cauvin
Tekeningen Louis Salvérius
Type softcover
Eerste druk 1972
Albums van De Blauwbloezen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Wagen in 't Westen is het eerste album uit de Belgische stripreeks de Blauwbloezen. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1972 door uitgeverij Dupuis. De scenarist is Raoul Cauvin en de persoon die voor de tekeningen heeft gezorgd is Louis Salvérius.

Verhaallijn[bewerken]

Het begint wanneer sergeant Chesterfield op patrouille is samen met korporaal Blutch, Tripps en Bryan een boodschapper van een van de voorposten van fort Bow tegenkomt. Deze boodschapper vertelt aan kolonel Appeltown dat zijn fort Trots aangevallen wordt door de indianen. Chesterfield wordt samen met zijn groep naar dat fort gezonden om de soldaten aldaar opnieuw van munitie te voorzien met het bevel de kar zo nodig op te blazen als hij in de handen dreigt te vallen van de indianen. Maar als ze daar aankomen merken zij op dat het fort reeds ingenomen is. De volgende ochtend beslist Chesterfield de kar op te blazen, maar er komt een dief naar het fort en legt uit dat de indianen verdwenen zijn. Omdat niemand meer aan de kar gedacht heeft, gaat deze de lucht in. Natuurlijk wil Chesterfield niet afgaan ten opzichte van de kolonel en beslist om de kar te gaan halen die de dief heeft geruild tegen dierenhuiden. Als ze bij de Comanchen komen zeggen de Comanchen dat de Apachen de munitiekar gestolen hebben en doen ze een voorstel om samen de kar van de Apachen te heroveren. Als ze bij de Apachen zijn, dagen ze de Apachen uit voor gevecht van man tot man. Omdat de Comanchen valsspelen breekt er een gevecht uit, waardoor Chesterfield en zijn soldaten de kar kunnen veroveren en wegvluchten. Hierop zetten de Comanchen en de Apachen de achtervolging in, maar kolonel Appeltown kan verhinderen dat de kar terug in handen van de Apachen en Comanchen valt. Ze gaan nu terug naar fort Bow en Chesterfield krijgt een onderscheiding. De Apachen zijn slim genoeg om al de munitie te verbergen en daarom kunnen ze een aanval op fort Bow uitvoeren.

Personages[bewerken]

Hier worden de belangrijkste figuranten en hun rol uitgelegd.

  • boodschapper: moet het bericht overbrengen dat fort Trots te weinig munitie heeft.
  • Bryan: is de soldaat met een gezicht dat lijkt op een rugbybal.
  • Tripps: is de soldaat waarvan zijn bovenste snijtanden naar voren steken.
  • dief: is de persoon die ergens anders een munitiekar heeft gestolen en gewisseld voor dierenhuiden met de Comanchen.
  • Comanchen: hebben fort Trots veroverd.
  • Cyclopenoog: aanvoerder van de Comanchen.
  • Wolvenjong: is de zoon van Cyclopenoog.
  • Apachen: hebben de munitiekar van de Comanchen veroverd.
  • Geronimo: is aanvoerder van de Apachen en hij kan slecht zien.
  • Aprilwolkje: moet het gevecht van man tot man met Chesterfield aangaan.

Externe links[bewerken]

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)