Generaal Alexander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Generaal Arthur Alexander is een stripfiguur, die als een belangrijk personage voorkomt in de stripreeks De Blauwbloezen, bedacht door Louis Salvérius en Raoul Cauvin. Hij speelt een (fictieve) rol in de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten.

Rol[bewerken]

De Generaal komt voor het eerst voor in het album Pakken Kozakken (nr. 12). Daarna verschijnt hij wel in elk album van de reeks. Hij wordt vaak omringd door een generale staf met o.a. Kolonel Horace en Kapitein Stilman. Hij is meestal de bedenker van een meesterlijke opdracht, waar doorgaans twee idioten of stommelingen voor nodig zijn om het uit te voeren, namelijk Blutch en Cornelius Chesterfield. Zo stuurt hij ze vaak achter de vijandelijke linies om belangrijke informatie te verzamelen (bijvoorbeeld in het album The David) of zich gedwongen gevangen te laten nemen door de Zuidelijke vijanden (bijvoorbeeld in het album De stromannen).

De Generaal is vaak heel driftig, boos en bijna in staat een inzinking te krijgen als de situatie dreigt te escaleren. Hij kan weleens onredelijke uitspraken doen tegen Blutch en Chesterfield (zoals dat als ze hun opdracht niet vervullen, opgeknoopt kunnen worden), maar hij kan ook erg vergevingsgezind zijn, als de twee vanuit de puree weer in het kamp zijn teruggekeerd. Hij kan grootmoedigheid erg waarderen en laat in sommige albums een sterke gehechtheid aan Blutch en Chesterfield zien. Een keer als Blutch dreigt te worden gefusilleerd neemt Generaal Alexander de schuld op zich en vergeeft hem zijn wandaad. Alexander lijkt een redelijke man, maar is vooral geïnteresseerd in zijn eigen militaire carrière, en is geenszins van plan om dat op te offeren voor speciale missies (bijvoorbeeld in het album Puppet blues).

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)