Canadees goud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Canadees goud
Stripreeks De Blauwbloezen
Volgnummer 26
Scenario Raoul Cauvin
Tekeningen Willy Lambil
Type softcover
Pagina's 48
Eerste druk 1987
ISBN 9031411515
Albums van De Blauwbloezen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Canadees goud (Frans:L’Or du Québec) is het 26e deel van de Belgische stripreeks de Blauwbloezen. Het werd voor het eerst uitgegeven in 1987 door uitgeverij Dupuis. De scenarist van deze strip is Raoul Cauvin en de tekenaar is Willy Lambil.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het begint allemaal met een oude man, Leo genaamd, die zijn erfenis wil schenken aan de zuidelijken in de Amerikaanse burgeroorlog. Maar de noordelijken willen die erfenis natuurlijk ook, want ze vrezen dat de oorlog nog tien jaar kan duren als de schat in handen van de zuidelijken valt. Om dit te vermijden worden sergeant Cornelius Chesterfield en korporaal Blutch naar Canada gestuurd in de buurt van Quebec. De zuidelijken zijn dan reeds daar. In Quebec vinden ze een woudloper die hen naar Leo wil leiden, die namelijk zijn vader is. Als ze bij de hut van Leo komen zijn de zuidelijken daar op hetzelfde ogenblik. De noordelijken en de zuidelijken betwisten elkaar de schat, maar nadat Leo is overleden merken ze dat de schat zeer weinig inhoudt. Met hulp van de Indianen weten ze terug in Quebec te komen van waaruit ze naar hun linies teruggaan.

Personages[bewerken]

  • Blutch
  • Cornelius Chesterfield
  • Katvis: komt vertellen over de schat en leidt Blutch en Chesterfield naar Quebec.
  • Raynald: leidt de noordelijken, zijn vader is Leo en hij is een broer van Francis.
  • Francis: leidt de zuidelijken, zijn vader is Leo en hij is een broer van Raynald.
  • Abbott: van de twee zuidelijken is hij diegene met een bril, hij is sergeant van het 11e regiment van de cavalerie.
  • O' Neill: van de twee zuidelijken is hij diegene met het oranje haar, hij is korporaal van het 11e regiment van de cavalerie.
  • Leo: is de oude man wie zijn schat geeft aan de zuidelijken.

Externe links[bewerken]

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)