Blauw en uniformen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blauw en uniformen
Stripreeks De Blauwbloezen
Volgnummer 10
Scenario Raoul Cauvin
Tekeningen Willy Lambil
Type softcover
Pagina's 46
Eerste druk 1977
Albums van De Blauwbloezen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Blauw en uniformen is het 10de album uit de stripreeks De Blauwbloezen. Het werd getekend door Louis Salverius en het scenario werd geschreven door Raoul Cauvin. Het album werd uitgegeven in 1977.

Het album is een extra uitgave ter ere van de toen pas overleden Louis Salverius en bestaat uit vijf korte verhalen. Sommige verhalen werden al eind jaren zestig gepubliceerd in het blad Pilote.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
 • Blauw en uniformen
  Sergeant Chesterfield wordt met Tripps, Bryan en Blutch naar het Drakengebergte gestuurd om een konvooi verse rekruten op te pikken. Door een grap van Chesterfield komen de blauwbloezen in moeilijkheden met de Comanches.
 • Overweldigend succes
  Sergeant Chesterfield wordt met zijn vaste groep (Blutch, Tripps en Bryan) op patrouille gestuurd, ze komen in aanraking met een opstandige Indiaan, die later zijn hele stam meeneemt naar Fort Bow.
 • Blauwbloezen in 't groen
  Het is net voor kerst en de Blauwbloezen uit Fort Bow zijn op zoek naar een kerstboom, ze krijgen dan te maken met wat indianen die ze weg weten te jagen, maar krijgen dan te maken met wat wolven.
 • Blauwbloezen met verlof
  Blutch en Chesterfield krijgen verlof en bezoeken een bar. Dit loopt al gauw uit de hand.
 • Lente in de prairie
  Blutch en Chesterfield zijn op Bizonjacht. Als alles uit de hand blijkt te lopen krijgen ze een hele bende bizons achter zich aan die uiteindelijk Fort Bow in de as legt.

Personages in het album[bewerken]

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)