Cornelius Chesterfield

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cornelius M. Chesterfield (Frans: Cornélius M. Chesterfield) is een hoofdpersonage uit de stripserie De Blauwbloezen van tekenaar Louis Salvérius/Willy Lambil en scenarist Raoul Cauvin. Cornelius Chesterfield beleeft met zijn onafscheidelijke compagnon Blutch (die elkaar niet uit kunnen staan, maar ook niet zonder elkaar kunnen) diverse avonturen in de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) tussen de noordelijke en de zuidelijke staten.

Jonge jaren[bewerken | bron bewerken]

Cornelius M. Chesterfield is de zoon van Joshua en Elisabeth Chesterfield. In zijn jonge jaren werkte Chesterfield bij meneer Graham als slager. Toen zijn moeder wilde dat hij diens lelijke dochter Charlotte Graham huwde (door het huwelijk zou hij mogelijk de slagerij erven), trok hij naar een bar om zich moed in te drinken; barman daar was Blutch. Door een ongelukkig toeval tekenden ze beiden voor het leger van de Verenigde Staten (zie - Hoe het begon, deel 18). Ze komen terecht bij de cavalerie, waar ze een week lang 's nachts oefenen om paard te leren rijden. Daarna lijkt hij als enige te tekenen voor de 22ste cavalerie, berucht omdat niemand er levend vandaan komt. Tot zijn opluchting tekent ook Blutch, waarna ze onafscheidelijk zijn.

Blutch en Chesterfield[bewerken | bron bewerken]

Hij zegt dat hij bij Blutch blijft om te beletten dat die deserteert. Sinds hij Blutch heeft ontmoet, zijn ze onafscheidelijk. Hoewel geen van beiden het zal willen toegeven, zijn ze wel degelijk vrienden. Chesterfield heeft zo'n groot hart voor het leger, dat hij nooit nee zegt tegen zijn meerdere (generaal Alexander, kolonel Appeltown) wanneer hij weer eens een dubieuze opdracht krijgt toegereikt, waarbij hij meestal zijn compagnon Blutch betrekt. In de loting waar Blutch korporaal werd, werd Chesterfield sergeant. Na een paar albums heeft hij, vreemd genoeg, in plaats van sergeantstrepen, de strepen van een sergeant-majoor (wat een hogere rang is). Dit wordt echter nooit vermeld door wie dan ook in de albums, iedereen spreekt hem aan met 'Sergeant'.

Hij is verliefd op Mathilde (soms ook Amelie genoemd), de dochter van kolonel Appletown. Het lijkt een liefde die niet wederzijds lijkt (hoewel dit in de albums in het midden wordt gelaten), telkens als hij haar ziet gaat hij stotteren en wordt rood van verlegenheid.

Auteurs:Louis Salvérius · Raoul Cauvin · Willy Lambil
Personages:Blutch · Cornelius Chesterfield · Kapitein Stark · Generaal Alexander · Kakkerlak · Generaal Grant · Kolonel Appeltown · Mathilde Appeltown · Luitenant George Appeltown · Kapitein Stephen Stilman
Albums:Wagen in 't Westen (1) · Van Noord naar Zuid (2) · Voor vijftienhonderd dollar extra (3) · Outlaw (4) · De deserteurs (5) · De nor in Robertsonville (6) · De blauwe groentjes (7) · De hoogvliegers van de cavalerie (8) · De grote patrouille (9) · Blauw en uniformen (10) · Blauwen in zwart-wit (11) · Blauwbloezen Pakken Kozakken (12) · De blauwen in de puree (13) · De melkmuil (14) · Rumberley (15) · Bronco Benny (16) · El Padre (17) · Hoe het begon (18) · The David (19) · Black face (20) · De 5 schoeljes (21) · Blauwen en vrouwen (22) · De neven van de overkant (23) · Baby Blue (24) · Blauwen en bulten (25) · Canadees goud (26) · Bull Run (27) · The show must go on! (28) · Buiten westen (29) · De roos van Bantry (30)· Drummer boy (31) · Te gek om los te lopen (32) · Grumbler en zonen (33) · De groene jaren (34) · Kapitein Nepel (35) · Quantrill (36) · Duel in het Kanaal (37) · De onderduikers (38) · Puppet blues (39) · De stromannen (40) · De blauwen nemen de benen (41) · Blutch, zweet en tranen (42) · De blauwblues (43)· Het oor van Lincoln (44) · Oproer in New York (45) · Requiem voor een blauwbloes (46) · De Nancy Harts (47) · Arabesk (48) · Een huwelijk in Fort Bow (49) · De klopjacht (50) · Een steekje los bij Stark (51) · De blauwen in de mist (52) · Blauw bloed bij de Blauwen (53) · Miss Walker (54) · Mijn broer de indiaan (55) · Tand om tand (56) · Colorado story (57) · Groene vingers (58) · De vier evangelisten (59)