Arabische buulbuul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Arabische buulbuul
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Arabische buulbuul (Pycnonotus xanthopygos)
Arabische buulbuul (Pycnonotus xanthopygos)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Pycnonotidae (Buulbuuls)
Geslacht:Pycnonotus
Soort
Pycnonotus xanthopygos
(Hemprich & Ehrenberg, 1833)
Afbeeldingen Arabische buulbuul op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arabische buulbuul op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Arabische buulbuul (Pycnonotus xanthopygos) is een zangvogel uit de familie van de Buulbuuls (Pycnonotidae).[2] Het is een algemene standvogel in het Midden-Oosten.

Kenmerken[bewerken]

Deze vogel lijkt uiterlijk en qua gedrag sterk op de grauwe buulbuul. De vogel is ook 19 tot 21 cm lang. Hij verschilt van de grauwe buulbuul door de citroengele anaalstreek en een lichte ring rond het oog. Verder is de snavel iets langer en dunner en de staart is recht afgesneden.[3]

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De Arabische buulbuul is de meest algemene soort buulbuul in Israël. De soort komt voor langs de zuidkust van Turkije vanaf Patara en verder oostelijk langs de kust van de Middellandse Zee, door Syrië tot aan Egypte oostelijk van het Suezkanaal en verder in het westen van Jordanië, de Sinaï en het westen, midden en zuiden van het Arabische Schiereiland.

Het is een vogel van droge gebieden met enige vegetatie, cultuurland zoals dadelpalmplantages, maar ook tuinen en parken.

Status[bewerken]

De Arabische buulbuul heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De grootte van de populatie wordt zeer ruw geschat op 75.000 tot 1 miljoen individuen en gaat vooruit in aantal. Om deze redenen staat de Arabische buulbuul als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]