Arazá

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arazá
Vruchten
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Rosiden
Orde:Myrtales
Familie:Myrtaceae (Mirtefamilie)
Geslacht:Eugenia
Soort
Eugenia stipitata
McVaugh (1956)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Arazá op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De arazá (Eugenia stipitata) is een plant uit de mirtefamilie (Myrtaceae).

Het is een groenblijvende struik of tot 8 m hoge boom met een afgeronde kroon. De bladeren zijn enkelvoudig, tegenoverstaand, gaafrandig, donkergroen, elliptisch tot ovaal, toegespitst en 6-18 × 3,5-9,5 cm groot. De bloeiwijzen zijn bladokselstandige trossen die gewoonlijk uit twee tot vijf bloemen bestaan. De crèmewitte bloemen zijn tot 1,5 cm breed en bestaan uit vier kelkbladeren en vijf kroonbladeren. In het midden van de bloem ontspringen een stijl en talloze meeldraden.

De vrucht is een afgeronde bes, die afhankelijk van het ras rijp tot 12 cm breed is en tot 750 g kan wegen. De schil is rijp geel en circa 1 mm dik. Het vruchtvlees is geel. De vrucht bevat een aantal langwerpige, tot 2,5 cm lange zaden.

De vruchten kunnen worden gebruikt voor de productie van vruchtensappen, frisdranken, ijs, jam en in nagerecht. Vanwege de zure smaak worden de vruchten over het algemeen niet uit de hand gegeten.

De arazá komt van nature voor in het Amazoneregenwoud. Tevens wordt de soort gekweekt voor zijn vruchten in Midden-Amerika en op de Caraïben.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Neglected Crops: 1492 from a Different Perspective. 1994. J.E. Hernándo Bermejo and J. León (eds.). Plant Production and Protection Series No. 26. FAO, Rome, Italy. p. 229-237.
  • Tropische Früchte; Bernd Nowak & Bettina Schulz; BLV (1998), ISBN 3405151686
  • Farbatlas Exotische Früchte: Obst und Gemüse der Tropen und Subtropen; Rolf Blancke; Verlag Eugen Ulmer (2000), ISBN 3800135205
  • Farbatlas Pflanzen der Karibik und Mittelamerikas; Rolf Blancke; Verlag Eugen Ulmer (1999); ISBN 3800135124
Zie de categorie Eugenia stipitata van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.