Assistens Kirkegård (Kopenhagen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Assistens kirkegård)
Assistens kirkegård
Centrale laan
Plaats Kopenhagen Vlag van Denemarken Denemarken
Ligging 55° 41′ NB, 12° 33′ OL
Gesticht in 1760
Architectuur en landschap
Oppervlakte  25 ha
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Denemarken

Assistens kirkegård is een van de vijf begraafplaatsen in Kopenhagen, Denemarken. De locatie is een belangrijke groene zone en toeristische attractie in het district Nørrebro.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Assistens kirkegård werd ingewijd op 6 november 1760 en was oorspronkelijk een begraafplaats voor de armen, aangelegd wegens de overvolle begraafplaatsen binnen de ommuurde stad. Tijdens de Deense Gouden Eeuw in de eerste helft van de 19e eeuw werd de begraafplaats populair onder de notabelen en vele leidende figuren van dit tijdperk: onder anderen Hans Christian Andersen, Søren Kierkegaard, Christoffer Wilhelm Eckersberg en Christen Købke zijn begraven op het terrein.

Einde 19e eeuw geraakte de begraafplaats overvol en werden er nieuwe begraafplaatsen rond Kopenhagen opgericht, zoals de Vestre kirkegård. Tijdens de twintigste eeuw bleef de begraafplaats notabelen aantrekken. Onder de laatsten waren de Nobelprijswinnende natuurkundige Niels Bohr en een aantal Amerikaanse jazzmusici die zich in de jaren 1950 en 1960 vestigden in Kopenhagen, zoals Ben Webster en Kenny Drew sr.

In 2003 werd een oude paardenstal in een hoek van de begraafplaats ingericht als klein museum over de lokale schilder en kunstenaar Herman Stilling.

Bekende personen begraven op Assistens kirkegård[bewerken | brontekst bewerken]

Gedenksteen van Hans Christian Andersen

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Assistens Kirkegård (København) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.