Atsinganosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atsinganosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Atsinganosaurus
Garcia et al., 2010
Typesoort
Atsinganosaurus velauciensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Atsinganosaurus is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Macronaria, dat tijdens het late Krijt leefde in het gebied van het huidige Frankrijk.

De typesoort Atsinganosaurus velauciensis is in 2010 benoemd en beschreven door Géraldine Garcia, Sauveur Amico, Francois Fournier, Eudes Thouand en Xavier Valentin. De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse atsinganos, "zigeuner", een verwijzing naar een mogelijke migratie van de soort van oost naar west. De soortaanduiding verwijst naar de vindplaats Velaux-La Bastide Neuve.

Fossielen van de soort zijn gevonden in het Aix-en-Provence Basin in Zuid-Frankrijk dat stamt uit het late Maastrichtien, ongeveer 66 miljoen jaar oud. Het holotype, VBN.93.01.a-d, bestaat uit een aaneengesloten reeks van vier achterste ruggenwervels. Verder zijn nog een andere ruggenwervel, halswervels, sacrale wervels, staartwervels, delen van de ledematen en losse tanden aan de soort toegeschreven. De botten zijn fragmentarisch maar de preservering ervan is goed. De beschrijvers zien een duidelijk onderscheid met andere Europese sauropoden uit de periode, zoals Lirainosaurus, Ampelosaurus en Magyarosaurus.

Atsinganosaurus was een vrij graciel gebouwde middelgrote sauropode.

De beschrijvers wezen de soort voorlopig toe aan de Titanosauria, als een mogelijk basaal lid van de Lithostrotia en een verwant van Malawisaurus. Deze positie in de stamboom, het ontbreken van een directe verwantschap met de andere sauropoden in het gebied, zou een aanwijzing zijn dat in het late Krijt dinosauriërs in de Europese Archipel van oost naar west migreerden.